Έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τα τεκμήρια: Οι κίνδυνοι και οι υποχρεώσεις

Έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τα τεκμήρια: Οι κίνδυνοι και οι υποχρεώσεις

Έλεγχοι ελεύθερων επαγγελματιών λόγω αμφισβήτησης τεκμηρίων, με σοβαρές επιπτώσεις στις φορολογικές δηλώσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορεί να αντέδρασαν με τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα και τον φουσκωμένο φόρο που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος αλλά δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν το νέο σύστημα. Μόνο 1.037 φορολογούμενοι σε σύνολο περίπου 400.000 επαγγελματιών υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ζητώντας να ελεγχθούν από την εφορία προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Οι 1.037 επαγγελματίες θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο από την εφορία, καθώς οι φορολογικές αρχές έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και σε όλα τα εισοδήματα από διάφορες πηγές όπως ενοίκια, μερίσματα και τόκους. Από σπίτια και αυτοκίνητα, έως εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις, δάνεια και κρυπτονομίσματα, οι επαγγελματίες έχουν ήδη δηλώσει αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής τους εικόνας και των συνθηκών διαβίωσης.

Επίσης, 686 επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους, όπως νοσηλεία ή στρατιωτική θητεία. Όσοι αμφισβήτησαν τα τεκμήρια δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση κανονικής εξόφλησης του φόρου που τους βεβαιώθηκε. Οποιαδήποτε λάθη στην εκκαθάριση του φόρου θα οδηγούν σε επανεκκαθάριση, αλλά οι μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εξοφλούνται κανονικά.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να τρέξει νωρίτερα την προετοιμασία για τις αυτόματες φορο-δηλώσεις 1,4 εκατ. φορολογούμενων. Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα είναι έτοιμες από τις αρχές Απριλίου, παρέχοντας έκπτωση 4% στους φορολογούμενους που εξοφλούν εφάπαξ το φόρο.

Η ΑΑΔΕ, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισαν οι προ-εκκαθαρίσεις να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που ταλαιπώρησαν φορολογούμενους και λογιστές φέτος. Από το επόμενο έτος, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων θα ανοίγει από τις 15 Μαρτίου και θα κλείνει στις 15 Ιουλίου.

Η έκπτωση θα διαμορφώνεται ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης, ενώ θεσπίζονται κυρώσεις για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή των απαραίτητων δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, με πρόστιμο για κάθε καθυστέρηση ή ανακρίβεια.

Loading

Play