Η ακρίβεια των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών και οι νέες τάσεις στην αγορά εν όψει του Πάσχα. Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει, η ζήτηση για πασχαλινά προϊόντα αυξάνεται, ωστόσο η συνεχής άνοδος των τιμών αποτελεί σοβαρή ανησυχία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επιχειρηματίες. Αυξήσεις στα κόστη των πρώτων υλών προκαλούν προβληματισμό για τη διατήρηση της πελατείας.
Φέτος, τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά θα είναι μικρότερα σε μέγεθος και ταυτόχρονα ακριβότερα. Οι καταναλωτές θα δουν στα ράφια και νέα προϊόντα απομίμησης σοκολάτας, τα οποία περιέχουν φοινικοπυρηνέλαιο αντί για κακάο. Οι τιμές της σοκολάτας έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών στις χώρες παραγωγής, όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού. Η τιμή χονδρικής για το κακάο εκτοξεύθηκε από 4 – 4,5 ευρώ το κιλό το 2024 σε 11 – 12 ευρώ το κιλό το 2025, σημειώνοντας αύξηση 180%.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου της ζαχαροπλαστικής έχουν καταβάλει προσπάθειες να απορροφήσουν κάποιες από τις επιβαρύνσεις των τιμών, αλλά οι προσαρμογές έχουν αντίκτυπο στην τελική τιμή των προϊόντων. Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, επισήμανε την αύξηση των τιμών στα πασχαλινά προϊόντα κατά την εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» στο MEGA.
Επιπλέον, η συγκριτική ανάλυση τιμών μεταξύ 2024 και 2025 δείχνει ότι οι αυξήσεις είναι σημαντικές. Ένα πασχαλινό αυγό 160 γραμμαρίων που πωλούνταν 5,52 ευρώ το 2024, φέτος κοστίζει 7,9 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 43,12%. Ομοίως, το τσουρέκι έχει δει επίσης αυξήσεις, με το τσουρέκι μισού κιλού να κοστίζει 2,98 ευρώ το 2024 και να φτάνει τα 3,48 ευρώ το 2025, αύξηση 16,78%.
Πηγή περιεχομένου: in.gr