Shein: Οι αποκαλύψεις για τις φρικτές συνθήκες εργασίας δεν αποθαρρύνουν τους καταναλωτές

Shein: Οι αποκαλύψεις για τις φρικτές συνθήκες εργασίας δεν αποθαρρύνουν τους καταναλωτές

Αναλύουμε την αντίδραση των καταναλωτών μετά τις αποκαλύψεις του BBC για τη Shein και τις εργασιακές της πρακτικές. Το BBC πρόσφατα δημοσίευσε μια εκτενή έρευνα που ρίχνει φως στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Κίνας, όπου κατασκευάζονται τα ρούχα της Shein. Αυτή η γνωστή εταιρεία έχει επηρεάσει δραστικά την αγορά της γρήγορης μόδας, προσφέροντας φθηνά ρούχα που συχνά εκτοπίζουν μεγάλες δυτικές μάρκες, οι οποίες, όπως και η Shein, βασίζονται στην παραγωγή σε τρίτες χώρες.

Η συγκεκριμένη αναφορά του BBC δεν είναι η πρώτη που αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από τα κινέζικα sweatshops και την Shein. Ο τρόπος εργασίας στα εργοστάσια της εταιρείας είναι πλέον κοινό μυστικό, με τους εργαζόμενους να εργάζονται έως και 75 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 14 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, και μόνο ένα ρεπό το μήνα. Αυτό το γεγονός παραμένει εν μέρει άγνωστο όταν οι καταναλωτές παραγγέλνουν ρούχα σε τιμές κάτω του κόστους.

Όταν η μεγαλύτερη δημόσια ραδιοτηλεοπτική αρχή της Βρετανίας προβάλλει αυτά τα στοιχεία, θα περίμενε κανείς να υπάρξει αντίκτυπος στην καταναλωτική συμπεριφορά. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι αποκαλύψεις δεν έχουν οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις από την αγορά της Shein.

Οι καταναλωτές όπως η Έμιλυ, μια 21χρονη Αγγλίδα, εξακολουθούν να προτιμούν τη Shein λόγω των οικονομικών τιμών, παρά τις γνωστές επιλήψιμες εργασιακές πρακτικές. Εκτιμά ότι ξοδεύει περίπου 20 λίρες το μήνα, ακολουθώντας τη συνήθεια να αγοράζει φθηνά ρούχα για κοινωνικές περιστάσεις, χωρίς να υπολογίζει τις ηθικές επιπτώσεις των αγορών της.

Σύμφωνα με αναλύσεις, ο τζίρος της Shein έφτασε πέρυσι τα 36,9 δισεκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 36 δισ. ευρώ), με τις πωλήσεις στη Βρετανία να διπλασιάζονται σε ένα χρόνο. Η εταιρεία, εν όψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της και δηλώνει ότι έχει διακόψει συνεργασίες με προμηθευτές που παρανομούν.

Οι χαμηλές αμοιβές και οι σκληρές συνθήκες εργασίας παραμένουν σημείο αντιπαράθεσης, με ειδικούς να επισημαίνουν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων χωρίς να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play