ΙΝΤΙΜΕ

Αναγνωρίζουν ότι οι 148 για Πρέσπες δημιουργούν ζήτημα

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικώς στην Politik ότι η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο αντί της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να προλάβουν το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν θέλουν να κάνουν κατάχρηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, όπως υποστηρίζουν, αλλά και γιατί αντιλαμβάνονται ότι η κύρωσή της, αλλά όχι από 151 βουλευτές στην περίπτωση που το Ποτάμι λοξοδρομήσει δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να μπορεί να ισχυριστεί μετά από τις δύο ψηφοφορίες- ψήφος εμπιστοσύνης και Πρέσπες- πως διαθέτει καθαρή εντολή ώστε να κυβερνήσει μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και να ενδυναμώσει τη διεθνή του παρουσία.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα στις αρχές Φεβρουαρίου κι επιθυμεί να είναι όσο πιο ισχυρός γίνεται στις επαφές του με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί, ωστόσο, αν οι Πρέσπες- ένα, δηλαδή, τόσο σοβαρό όσο και χρονίζον εθνικό θέμα- κυρωθούν από μόνο 148 βουλευτές, με σχετική πλειοψηφία.

Πρόθυμοι στο ΚΙΝΑΛ;

Γι’ αυτό κι ο πρωθυπουργός αναζητά πρόθυμους και στη δεξαμενή του ΚΙΝΑΛ, πέρα από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος όμως κι αυτός τις τελευταίες ημέρες αποφεύγει να τοποθετείται δημοσίως.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, πάντως, μίλησε για “τρέλες” για όσα ακούγονται περί τουλάχιστον δύο βουλευτών της ΔΗΣΥ που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις Πρέσπες, αν και δεν βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Σε σχέση, πάντως, με το Ποτάμι οι ευρωβουλευτές του Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, οι οποίοι βρίσκονται και σε πιο άμεση επαφή με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, πιέζουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να ψηφίσει τη Συμφωνία.

Loading