Ν. Δένδιας: Επαναστατική προσέγγιση στα εξοπλιστικά για την ενίσχυση της αποτροπής στο Αιγαίο

Ν. Δένδιας: Επαναστατική προσέγγιση στα εξοπλιστικά για την ενίσχυση της αποτροπής στο Αιγαίο

Η πρόκληση της αποτροπής στο Αιγαίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη. Πρέπει να εξετάσουμε και την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στα νησιά της ελληνικής επικράτειας, επιδιώκοντας την απόλυτη δυνατότητα αποτροπής τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του ανέφερε ότι απαιτείται μία αλλαγή φιλοσοφίας, η οποία άλλωστε προκύπτει και από τα διδάγματα των τελευταίων συγκρούσεων.

«Υπάρχει», επεσήμανε, «μία συνολική νέα προσέγγιση για τα εξοπλιστικά, που θα παρουσιαστεί σύντομα. Δύο είναι οι βασικές αρχές: Η διασφάλιση της αποτροπής στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και η αντίληψη που πρέπει να υπάρχει εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διατήρηση του δημοσιονομικού χώρου.».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η έναρξη διαπραγμάτευσης για τέταρτη FDI είναι σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμυντικής θωράκισης της χώρας και πρόσθεσε ότι δεν είναι το μοναδικό μέτρο που λαμβάνεται. «Ο Στόλος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είχε παραμεληθεί σημαντικά. Απαιτούνται δράσεις για να μπορεί να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις ασφάλειας, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημοσιονομικό περιθώριο».

«Χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός όσων φρεγατών παραμείνουν στον Στόλο, όπως και ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων και των υποβρυχίων», πρόσθεσε. «Πρέπει επίσης να ξεκινήσει η συζήτηση για τα νέα υποβρύχια που απαιτούνται, έστω και σε χρονικό ορίζοντα 12-14 ετών». Ο υπουργός επεσήμανε πως «δεν αντιμετωπίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα αποσπασματικά, αλλά εξετάζουμε τον ρόλο που πρέπει να υπηρετήσει κάθε σύστημα».

Σχετικά με τον σχεδιασμό του «θόλου» πάνω από την Ελλάδα, δήλωσε ότι «ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί μόλις ενημερωθεί η Βουλή και αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ». Αναφορικά με την Ε.Ε., τόνισε ότι «πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μπαίνει η ‘Αμυνα στην ίδια τσάντα με άλλα θέματα».

Για τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με πλεονάζον υλικό, ανέφερε ότι «η αμερικανική πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την επιστολή Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό». Ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η συνεργασία τους είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της στελέχωσης των Ένοπλων Δυνάμεων, δήλωσε: «Στη Σχολή Ευελπίδων εισήχθησαν φέτος λιγότεροι από τους μισούς σπουδαστές που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός». Επεσήμανε ότι «η υπηρεσία στη πατρίδα πρέπει να ωφελεί τόσο την πατρίδα όσο και τον πολίτη» και ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εκπαίδευσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βρουν λύση στη διαφορά τους, εφόσον αυτή βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. «Δεν μπορώ να αναλάβω ευθύνη για τις παρανομίες που σχετίζονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν θα τον πτοήσουν.

Σχετικά με δημοσιεύματα που τον θέλουν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «απέχω από αυτή τη συζήτηση καθώς η χώρα έχει Πρόεδρο» και πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής».

Loading

Play