φωτ. αρχείου

Τι προσδοκά ο Τσίπρας από τη συνάντηση με Ερντογάν

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η πραγματοποίηση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρίνεται απαραίτητη από το Μαξίμου προκειμένου:

– οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα σε μία σειρά ζητήματα να παραμείνουν ανοιχτοί κι αποτελεσματικοί,

– να καταστούν σαφείς οι θέσεις μας και να αποφευχθούν παρανοήσεις,

– να διατηρηθεί ο διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση

– και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς στους οποίους αυτή έχει αναπτυχθεί.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο το απόγευμα της Τρίτης θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

  1. Μείωση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος

Η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις.

Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Τσίπρας- Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των υπουργών Άμυνας και των γενικών γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

  1. Κυπριακό

Η Ελλάδα θα στείλει το μήνυμα πως η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων κι αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Παραλλήλως, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

  1. Οικονομία

Με την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών.

Τα δύο υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, ανάμεσα σε άλλα, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων- Υψάλλων και την ενίσχυση των επενδύσεων.

  1. Ενέργεια

Θα τονιστεί από την ελληνική πλευρά η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθεί, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.

  1. Μεταναστευτικό/Περιφερειακές Εξελίξεις/Ασφάλεια

Θα τονιστεί από τον κ. Τσίπρα η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς κι ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Θα δοθούν, εξάλλου, οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των υπουργών Μετανάστευσης, που θα συναντηθούν σύντομα.

Θα συζητηθούν και οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό, καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

  1. Ευρωτουρκικές σχέσεις

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε σειρά από τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία το πρωί της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Χάλκη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, και θα ξεναγηθεί στην Θεολογική Σχολή.

Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη Χάλκη.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους της Ελληνική Μειονότητας στο ελληνικό Γενικό Προξενείο.

Loading