ΣΟΚ από περιστατικό bullying στη Θεσσαλονίκη

122
Κοροναϊός: «Καμία ανησυχία» για τα 80 παιδιά του ΓΕΛ Καλαμαριάς
Στο αποτρόπαιο περιστατικό bulling που δέχθηκε μαθήτρια Β’ Δημοτικού από τρεις συμμαθητές της, όταν την υποχρέωσαν – στα πλαίσια ενός παιχνιδιού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – να γλείψει μια τούρκικη τουαλέτα στο διάλειμμα, αναφέρθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Ραντεβού στη Μία».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόπτσης τόνισε ότι για το περιστατικό υπήρξε άμεση παρέμβαση από τους φορείς που έσπευσαν επιτόπου στο 17ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από την πλευρά των γονέων, καθώς καταγράφηκαν και περιστατικά βιαιοπραγίας εναντίον εκπαιδευτικών.

«Έχω ενημερωθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό και την επόμενη ημέρα πήγα και στο σχολείο μίλησα με τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς. Κινήσαμε την διαδικασία για να δούμε εάν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα ώστε να ελεγχθεί όποιος έχει διαπράξει τέτοια. Έχουμε επιβάλλει μια σειρά παιδαγωγικών μέτρων που λειτουργούν ήδη, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία. Επίσης έχουμε κάνει συνάντηση με όλους τους φορείς και τη Δευτέρα θα συναντήσω και τους γονείς» τόνισε αρχικά ο κ. Κόπτσης.

Και πρόσθεσε ότι: «Το θέμα είναι κι αυτό με στεναχωρεί ιδιαίτερα, ότι φαινόμενα μπροστά σε 300 παιδιά, εννοείται ότι είναι κατακριτέα, εννοείται ότι ξεπερνούν κάποια όρια, πρέπει όμως με συναίνεση, λογική και με νόμιμο τρόπο να λυθούν. Η αστυνομία και τα δικαστήρια στους χώρους των σχολείων καθώς επίσης και η βιαιοπραγία απέναντι σε εκπαιδευτικούς είναι επικίνδυνα πράγματα».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, την Δευτέρα αναμένεται να βρεθεί στο σχολείο και κλιμάκιο του νεοσύστατου Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Κρίσεων.

«Σ’ ότι αφορά αυτό το θέμα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες. Εμείς και διοικητικά και παιδαγωγικά έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά που προβλέπονται και θέλουμε να πιστεύουμε πως άμεσα θα αποκαταστήσουμε την τάξη. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει πιλοτικά και ένα Παρατηρητήριο Διαχείρισης Κρίσεων στην Κεντρική Μακεδονία, μια ομάδα του οποίου τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το σχολείο για να παρέμβει και να δώσει τις πρώτες συμβουλές» τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Ενώ για το πως εκτυλίχθηκε το περιστατικό συμπλήρωσε: «Συνέβη στα πλαίσια ενός παιχνιδιού στο διάλειμμα του ολοήμερου, όταν μετά από άδεια του δασκάλου τα παιδιά πήγαν στην τουαλέτα, γι’ αυτό και δεν υπήρχε ο απόλυτος έλεγχος. Εκεί συνέβησαν κάποια γεγονότα που σαφώς δεν έπρεπε να γίνουν με παιδιά Β’ Δημοτικού. Με το που αντιληφθήκαμε βέβαια τι συνέβη, έχουμε παρέμβει και θεωρώ ότι θα το λήξουμε άμεσα».

Καμία ανησυχία για τα περιστατικά γρίπης

Ένα δεύτερο θέμα που απασχολεί είναι αυτό των περιστατικών γρίπης που έχουν καταγραφεί, για το οποίο ο κ. Κόπτσης ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

Συγκεκριμένα τόνισε πως…«η σχολική χρονιά βαίνει πολύ καλά από άποψη διδασκαλίας, αλλά από τη μια έχουμε τα κρούσματα γρίπης και από την άλλη διάφορα περιστατικά που τα βρίσκουμε μπροστά μας και ταράζουν λίγο την καθημερινότητά μας» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς βλέπω έναν πανικό αυτές τις ημέρες γύρω από το θέμα της γρίπης και θέλω να παρακαλέσω και όλους τους γονείς, να μην πανικοβάλλονται και να μη δημιουργούν αυτόν τον πανικό γύρω τους. Όπως και το υπουργείο Υγείας αναφέρει, οι δραστηριότητες της γρίπης κυμαίνονται σε αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. Βέβαια κάθε φορά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο έχουμε μια έξαρση η οποία αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία αγγίζει το 25% απόντων».

Πάντως δεν λείπουν και τα σχολεία εκείνα από τα οποία λείπουν οι μισοί και παραπάνω μαθητές, ωστόσο αυτά δεν σταματούν τη λειτουργία τους: « Έχουμε και κάποια σχολεία στη Θεσσαλονίκη, ένα Λύκειο, ένα ΕΠΑΛ, ένα Γυμνάσιο, δύο Δημοτικά, που πραγματικά λείπουν αρκετά παιδιά».

Για το αν είναι προτιμότερο να απουσιάζουν τα παιδιά συμπλήρωσε πως…«εγώ δεν είμαι γιατρός, αλλά όταν ασθενεί το παιδί, φυσικά και θα απουσιάσει για να μην κολλήσει και τα υπόλοιπα, όπως αναφέρουν και οι οδηγίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας που έχουν σταλεί στα σχολεία.

Αν τηρήσουμε όλες τις οδηγίες που έχουμε από τα υπουργεία θα μειώσουμε στο ελάχιστο τα ποσοστά των απόντων, που ούτως ή άλλως δεν είναι μεγάλα. Απλώς σε κάποιες περιοχές είναι αυξημένα, ενώ σε κάποιες άλλες ιδιαίτερα χαμηλά.

Σημειώνω δε, πως ούτε ένα σχολείο αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι κλειστό, παρά τα όσα ακούστηκαν. Τώρα αν στις μικρές αποκεντρωμένες σχολικές μονάδες που αριθμούν για παράδειγμα 20 παιδιά, υπάρχουν δέκα απόντες και άλλοι πέντε γονείς φοβούμενοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο για να μην κολλήσουν, αυτό δε σημαίνει ότι το σχολείο κλείνει κι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο έντονο και ανησυχητικό περιστατικό.

Και με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχω μιλήσει και με το υπουργείο Παιδείας, και από το υπουργείο Υγείας με διαβεβαιώνουν ότι είναι μια εποχική γρίπη και τίποτα περισσότερο, εάν υπάρξει κάτι να είστε σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα ασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και θα κάνουμε όλες τις κινήσεις τις οποίες πρέπει. Επαναλαμβάνω ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αλέξανδρου Κόπτση στον Flash 99,4: