Αισιοδοξία για την μπλε μετάβαση και τους στόχους του 2030 από τον Μιγκέλ Μπερνάλ της ΓΕΑΜ

Αισιοδοξία για την μπλε μετάβαση και τους στόχους του 2030 από τον Μιγκέλ Μπερνάλ της ΓΕΑΜ

Αισιόδοξος, παρόλο που «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς», είναι ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Μιγκέλ Μπερνάλ, σχετικά με την επίτευξη της «μπλε μετάβασης» και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2030.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, ο κ. Μπερνάλ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να καινοτομεί και να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, κλάδος στον οποίο η χώρα κατέχει εξέχουσα θέση.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Μπερνάλ επισημαίνει ότι η Μεσόγειος αποτελεί εστία κλιματικής αλλαγής, προσθέτοντας ότι η υδατοκαλλιέργεια έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μία από τις λύσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτής στα συστήματα τροφίμων.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΓΕΑΜ επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο αποτύπωσαν ένα κοινό όραμα για το μέλλον, με σκοπό να καθοδηγήσουν τις στρατηγικές δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερνάλ, η στρατηγική της ΓΕΑΜ για το 2030 παρέχει κατευθυντήριες αρχές και βασίζεται σε συγκεκριμένες δράσεις για την εκπλήρωση των εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων δεσμεύσεων.

Η ΓΕΑΜ εργάζεται με εταίρους για την εφαρμογή της στρατηγικής και την επίτευξη αποτελεσμάτων. Σημαντικά βήματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ολοκληρωμένης νομοθεσίας για την υδατοκαλλιέργεια και την αύξηση των χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Η ΓΕΑΜ έχει εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα και την αξιολόγηση των επιπτώσεων χρήσης μη ενδημικών ειδών στην υδατοκαλλιέργεια.

Ο κ. Μπερνάλ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ευκαιρίες να προχωρήσει σε υπεύθυνες πρακτικές και να αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ενώ είναι σημαντική η ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής της υδατοκαλλιέργειας.

Η ΓΕΑΜ συνεχίζει τις προσπάθειες της για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα υδάτινα οικοσυστήματα και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση των ξενικών ειδών.

Το συνέδριο αναδείξει την πολιτική δέσμευση της Ελλάδας για την ανάπτυξη βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, εν μέσω προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.

Η υδατοκαλλιέργεια αναμένεται να συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια, καθιστώντας την κλάδο που εξελίσσεται συνεχώς στην παραγωγή τροφίμων.

Loading

Play