Ροντ Σμιθ: Υπερηφάνεια για τα ελληνικά κρασιά και η ανάγκη διαφοροποίησης από τα Cabernet Sauvignon

Ροντ Σμιθ: Υπερηφάνεια για τα ελληνικά κρασιά και η ανάγκη διαφοροποίησης από τα Cabernet Sauvignon

Εν έτει 2020, ο πατέρας Επιφάνιος, αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, καλωσορίζει στο ταπεινό του κατάλυμα έναν Άγγλο με εξαιρετικούς γευστικούς κάλυκες και βαθιά γνώση για το κρασί. Ο Άγγλος επισκέπτης είναι ο Rod Smith, ένας από τους ελάχιστους Masters of Wine παγκοσμίως, κάτοχος ενός από τους πιο επίζηλους τίτλους στον κόσμο γύρω από το κρασί. Χρόνια μετά, ο Σμιθ, πρόεδρος σήμερα του Institute of Masters of Wine, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την επίσκεψη εκείνη στον Αθω ως εξωπραγματική και ως εμπειρία ζωής και τον Επιφάνιο, που έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες αργότερα, ως εξαιρετικό μάγειρα και οικοδεσπότη.

Όταν του ζητάμε να περιγράψει μια εξαιρετική στιγμή στην Ελλάδα, συνοδεία κρασιού, ανατρέχει στο 2009, όταν γεύτηκε ένα ερυθρό από γαλλική ποικιλία παρέα με τον οινοποιό Βαγγέλη Γεροβασιλείου και την οικογένειά του – ήταν ένα Cabernet Sauvignon, αλλά από αμπέλι ριζωμένο σε ελληνικά χώματα. Πρέπει να είσαστε πολύ υπερήφανοι για τα ελληνικά κρασιά, για τις τοπικές ποικιλίες που μόνο η Ελλάδα έχει, γιατί ο κόσμος δεν χρειάζεται ένα ακόμα Cabernet Sauvignon.

Ο γεννηθείς το 1968 Σμιθ ενδεχομένως θα εργαζόταν σήμερα ως εικονογράφος, αν μια προσωρινή δουλειά για τα Χριστούγεννα και η βαθιά ύφεση κατά την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ δεν τον έστρεφαν αλλού. Αφότου πήρε το πτυχίο του στην εικονογράφηση και τις γραφικές τέχνες στο Κολλέγιο Τεχνών του Dundee, έπιασε δουλειά μερικής απασχόλησης σε κατάστημα της αλυσίδας λιανεμπορίου Oddbins στο Λονδίνο.

Αλλά η τέχνη του εικονογράφου ενίοτε συνδυάζεται με το κρασί. Έχω δημιουργήσει περίπου 10 ετικέτες κρασιών και μια καλή ετικέτα μπορεί να σώσει ένα κακό κρασί και μια κακή ετικέτα μπορεί να «χαντακώσει» ένα καλό. Η Ελλάδα, λέει, έχει περισσότερη παράδοση στο κρασί από οποιονδήποτε άλλο.

Χρόνια πριν, ο πρώτος Έλληνας MW, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, είχε εξηγήσει το νόημα του θεσμού του Master of Wine, αναφέροντας ότι σημαίνει πολύ περισσότερα από το να είσαι απλώς οινολόγος ή σομελιέ, απαιτώντας ευρύ φάσμα γνώσεων γύρω από το κρασί.

Τον τίτλο δίνει το Ινστιτούτο των Master of Wine, που από την ίδρυσή του το 1955 έχει ως αποστολή τη συνεργασία μεταξύ των μελών της παγκόσμιας οινικής κοινότητας. Ο τίτλος είναι σπουδαίος επειδή είναι η κορωνίδα της εκπαίδευσης στον τομέα του κρασιού. Απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης.

Στο ερώτημα πώς αναμένεται να επηρεάσει τον κλάδο του κρασιού η κλιματική κρίση, ο Σμιθ απαντά ότι τα αμπέλια είναι ανθεκτικά και μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Ο Σμιθ συμμετείχε στη Θεσσαλονίκη στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025».

Loading

Play