Ανακαλύψεις στους πάπυρους του Βεζούβιου μετά από 2.100 χρόνια: Μια νέα εποχή στην αρχαιολογία

Ανακαλύψεις στους πάπυρους του Βεζούβιου μετά από 2.100 χρόνια: Μια νέα εποχή στην αρχαιολογία

Ανακάλυψη αρχαίων ελληνικών κειμένων από τους πάπυρους του Βεζούβιου με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Ανακάλυψη των πρώτων ελληνικών λέξεων από καμένους πάπυρους του Βεζούβιου που παρέμεναν αδιάβαστοι εδώ και σχεδόν 2.100 χρόνια. Η επιθυμία για την ανακάλυψη χαμένων στοιχείων και η επίλυση αινιγμάτων οδηγούν την επιστημονική κοινότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέες δυνατότητες για την εξερεύνηση αρχαίων κειμένων, ακόμη και όταν αυτά είναι απανθρακωμένα και πολύ ευαίσθητα για να ξετυλιχτούν. Οι ερευνητές έχουν ήδη αποκωδικοποιήσει κάποιες από τις πρώτες λέξεις από έναν πάπυρο που προέρχεται από την αρχαία πόλη Ερκουλάνουμ, ο οποίος καταστράφηκε κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Μία από τις πρώτες λέξεις που εντοπίστηκαν είναι η ελληνική λέξη για την αηδία, που επαναλαμβάνεται σε πολλές στήλες κειμένου.

Η μοναδική χημική σύνθεση του μελανιού επιτρέπει στους επιστήμονες να διαβάσουν τον πάπυρο μέσω ακτίνων Χ. Ο εν λόγω πάπυρος αποτελεί τον πέμπτο άθικτο που ψηφιοποιείται μέσω του Vesuvius Challenge, που αποσκοπεί στην αποκωδικοποίηση των πληροφοριών σχετικά με την αρχαία Ρώμη και Ελλάδα. Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβίωση αυτών των πολύτιμων κειμένων.

Οι αρχαίοι πάπυροι είναι εξαιρετικά εύθραυστοι και οι ερευνητές φοβούνται ότι θα καταρρεύσουν αν προσπαθήσουν να τους ξετυλίξουν χειροκίνητα. Όπως αναφέρει ο Μπρεντ Σίλς, καθηγητής πληροφορικής, ο πάπυρος της Οξφόρδης περιέχει το πιο ανακτήσιμο κείμενο μεταξύ των εξετασθέντων. Παρά τις συναρπαστικές προόδους, η διαδικασία αποκωδικοποίησης απαιτεί σημαντική βελτίωση στις μεθόδους, όπως υπογράμμισε ο Σίλς.

Η πρόκληση έγκειται στο ότι ο πάπυρος έχει καεί και καλυφθεί από στάχτη, γεγονός που καθιστά την ανάγνωση του περιεχομένου εξαιρετικά δύσκολη. Όμως, με την κατάλληλη τεχνολογία, υπάρχει ελπίδα ότι οι ερευνητές θα μπορέσουν να αποκαλύψουν κείμενα που παρέμειναν σιωπηλά για χιλιετίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play