Αναλύουμε την επίδραση της DeepSeek στην τεχνητή νοημοσύνη και την αντίκτυπό της στις αγορές και τη νομοθεσία. Η εμφάνιση του DeepSeek, ενός κινεζικού τεχνολογικού θαύματος στην τεχνητή νοημοσύνη, είχε δραματική επίδραση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι η AI δεν θα έπρεπε να θεωρείται υπερβολικά ακριβή. Σύμφωνα με τον Guardian, η ξαφνική πτώση της κεφαλαιοποίησης της Nvidia κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια καταδεικνύει τη σοβαρότητα του φαινομένου. Η DeepSeek δεν προκαλεί μόνο αναστάτωση στη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και βοηθά την Ευρώπη να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η εταιρεία κατασκευής, DeepSeek, μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται για το προϊόν της, καθώς το μοντέλο AI που ανέπτυξε αποδεικνύει ισάξια αποτελέσματα με αυτά των ΗΠΑ, με κόστος μόλις 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Εν μέσω της ανησυχίας που προκάλεσε, οι τεχνολογικοί κολοσσοί Meta και Microsoft παρουσίασαν τα τριμηνιαία κέρδη τους και ανακοίνωσαν σοβαρές επενδύσεις για την ανάπτυξη υποδομών AI. Η Meta έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 60 δισεκατομμύρια δολάρια και η Microsoft 80 δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε δραστικές ρυθμίσεις, με τον γερουσιαστή Josh Hawley να προτείνει νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την εισαγωγή και εξαγωγή τεχνολογίας AI με την Κίνα, επισημαίνοντας τη σημασία της διασφάλισης της αμερικανικής τεχνολογικής υπεροχής.
Η DeepSeek έχει οδηγήσει και άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιταλία, να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση της, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και τις πιθανές απειλές που συνδέονται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr