Χαλκιδική: Πτωτική τάση στον δείκτη οικονομικής συγκυρίας – Αντιπαραθέσεις για την αύξηση των Airbnb

Χαλκιδική: Πτωτική τάση στον δείκτη οικονομικής συγκυρίας – Αντιπαραθέσεις για την αύξηση των Airbnb

Καθοδικά κινήθηκε το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και διαμορφώθηκε στο 2,3% από 4,1% το αμέσως προηγούμενο δίμηνο, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερο επίπεδο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οπότε και ήταν στο 1,1%. Αυτό, προκύπτει από την δίμηνη έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής η εταιρεία Interview, σε δείγμα 335 επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών που είναι μέλη του φορέα.

Το 50% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής δηλώνουν ικανοποιημένοι με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις τους στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, με το 23% αυτών να τα κρίνουν καλά, το 31% ικανοποιητικά, το 34% μέτρια και το 12% αρνητικά.

Μικρή μεταβολή παρουσίασε το ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσαν ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, διαμορφούμενος στο 20%. Συγκεκριμένα, το 82% ανέφερε ότι θα διατηρήσουν τον αριθμό των απασχολουμένων τους και το 7% ότι θα απολύσει.

Σχετικά με τις προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο, το 70% των επιχειρηματιών αναμένει τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα, με το 22% να προβλέπει καλύτερα αποτελέσματα.

Διχάζει η αύξηση του Airbnb

Μοιρασμένοι στη μέση είναι οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για το πώς έχει επηρεάσει το Airbnb την τοπική οικονομία, με το 41% να δηλώνει ότι έχει θετικό αντίκτυπο, το 42% αρνητικό, ενώ το 17% δηλώνει «δε γνωρίζω- δεν απαντώ». Αρνητική πάντως καταγράφεται η θέση των κατοίκων της Χαλκιδικής για την αύξηση της δραστηριότητας των Airbnb καταλυμάτων στην περιοχή τους, με το 53% να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.

Πέντε στους δέκα επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το Airbnb επηρεάζει αρνητικά τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, το 72% αναφέρει ότι η αύξηση των Airbnb καταλυμάτων έχει οδηγήσει στην αλλαγή του προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας και τα σχετικά γραφήματα βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (www.epihal.gr).

©

Loading

Play