Ελληνικό κρασί και γαλλική τεχνογνωσία: η συνεργασία σε μια ξεχωριστή εκδήλωση

Ελληνικό κρασί και γαλλική τεχνογνωσία: η συνεργασία σε μια ξεχωριστή εκδήλωση

Η μακρόχρονη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα του κρασιού και της αμπελουργίας βρίσκεται στο επίκεντρο της ανοιχτής εκδήλωσης με τίτλο: «Το κρασί: μία ελληνογαλλική υπόθεση», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 από τις 10:00 έως τις 16:30 στην αίθουσα Allatini-Dassault.

Οινοπαραγωγοί και ειδικοί του κρασιού από την Ελλάδα και τη Γαλλία συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση, που στόχο έχει να αναδείξει την επιρροή και τη συμβολή της γαλλικής τεχνογνωσίας στην αναγέννηση του ελληνικού αμπελώνα και του ελληνικού κρασιού. Επίσης, υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες ανταλλαγές καλών πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα απέναντι στην κλιματική κρίση που απειλεί τους αμπελώνες.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, οινοποιός-ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου, η Μαρία Δήμου, υπεύθυνη μάρκετινγκ-οινοχόος στο Κατώγι Αβέρωφ, και ο Ιάσωνας Λίγας, οινοποιός-ιδρυτής του Κτήματος Βοή, θα συζητήσουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι για το πώς η Γαλλία, αποτελώντας πρωτοπόρα δύναμη στην παραγωγή κρασιού, έγινε πηγή έμπνευσης για τους οινοποιούς στην Ελλάδα. Πολλοί εξ αυτών σπούδασαν στη Γαλλία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα εφάρμοσαν γαλλικές τεχνικές και μεθόδους, συμβάλλοντας στην αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και του αμπελώνα. Αρχικά φυτεύοντας γαλλικές ποικιλίες αμπέλου, όπως το Merlot, το Syrah και το Cabernet Sauvignon, δόθηκε η απαραίτητη ώθηση στην παραγωγή, ενώ στη συνέχεια στράφηκαν σταδιακά στην αξιοποίηση ελληνικών ποικιλιών.

Στο δεύτερο μέρος, ο καθηγητής αμπελουργίας στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς, θα εξηγήσει πώς οι ανθεκτικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στη Γαλλία. Στη συνέχεια, σε απευθείας σύνδεση από τη Γαλλία, η Στεφανί Πραμπονό, οινολόγος και ειδική σύμβουλος του εργαστηρίου Νατολί & συνεργάτες, θα αναφερθεί στα πρώτα αποτελέσματα των πειραματισμών με ελληνικές ποικιλίες σε γαλλικό έδαφος, που έχει ήδη κάνει το Κτήμα Μας ντε λα Σεράν στην περιοχή Languedoc της νότιας Γαλλίας. Τέλος, η συγγραφέας και οινολόγος Φλοράνς Τιλκένς-Ζωτιάδη θα επικεντρωθεί στην καινοτομία που περνά μέσα από παραδοσιακές τεχνικές στην καλλιέργεια των αμπελιών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μία δοκιμή κρασιών από τα κτήματα Γεροβασιλείου, Κατώγι Αβέρωφ και Βοή, συνοδεία εδεσμάτων από τον σεφ Γιώργο Παλισίδη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με την προϋπόθεση προεγγραφής στον σύνδεσμο: https://forms.gle/Wse2fRcnwcpsBTuk6

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Loading

Play