Η φιλία Σικελιώτη και Τάσσου αναδεικνύεται σε νέα έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Η φιλία Σικελιώτη και Τάσσου αναδεικνύεται σε νέα έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Μεγάλωσαν προπολεμικά σε μία Ελλάδα που έβγαινε από καταστροφές και σε προσφυγικό περιβάλλον, στην Καισαριανή και στον Νέο Κόσμο. Αγάπησαν τον καθημερινό άνθρωπο και τα ρεμπέτικα, σπούδασαν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Παρθένη. Στα έργα τους αποτύπωσαν την κατοχή, την αντίσταση, τον εμφύλιο, τα πάθη και τις δυστυχίες του λαού.

Ο ξεχωριστός φιλικός δεσμός των δύο προσωπικοτήτων της νεοελληνικής τέχνης και τα κοινά τους βιώματα αναδεικνύονται στην έκθεση «Σικελιώτης/Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες», η οποία είναι συνδιοργάνωση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 27 Οκτωβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση απαρτίζεται από ένα μεγάλο δάνειο από την Εθνική Πινακοθήκη, σπάνια έργα από την οικογένεια Σικελιώτη, συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος καθώς και από συλλέκτες της Θεσσαλονίκης. Η γενική διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, τόνισε ότι η πορεία των δύο καλλιτεχνών σφραγίζεται από πολλές συνεργασίες και πλούσιο αρχειακό υλικό.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα, περιλαμβάνοντας ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά, και αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης έκθεσης «Γιώργος Σικελιώτης: Στις γειτονιές του κόσμου». Η έκθεση αυτή αναδεικνύει τη σχέση των καλλιτεχνών με τη μουσική και το ρεμπέτικο, το οποίο συνδέεται με τις προσφυγικές τους ρίζες.

Καταλάβαμε ότι η ευθύγραμμη μελωδία του ρεμπέτικου, ίσως με απώτερη καταγωγή τη βυζαντινή μουσική, απεικονίζεται στον παρατακτικό τρόπο που ζωγραφίζουν και οι δύο, δήλωσε η κα Γουλάκη – Βουτυρά. Και οι δύο είχαν το ίδιο πιστεύω: Τέχνη για τον λαό, δημιουργώντας χαρακτικά έργα και εικονογραφήσεις.

Η έκθεση είναι επίκαιρη λόγω της σχέσης της με την επέτειο της Δημοκρατίας και αναδεικνύει τον προβληματισμό των καλλιτεχνών για την ελληνικότητα. Ο πρόεδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος, Ανέστης Κάλφας, τόνισε τη σημασία της έκθεσης και την επιθυμία για εξάπλωση της τέχνης σε άλλες περιοχές.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2025, με παράλληλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.

Loading

Play