Η νηστεία και η επίδρασή της στην υγεία σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η νηστεία και η επίδρασή της στην υγεία σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η νηστεία είναι η αποχή από ορισμένα ή όλα τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ημερών ή χρονικών περιόδων, μια συνήθης πρακτική σε πολλές θρησκείες. Οι διατροφικοί περιορισμοί για τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς εξαρτώνται από την ημέρα της εβδομάδας και την περίοδο του χρόνου. Οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί γενικά συνιστάται να απέχουν από κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και ελαιόλαδο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Όσον αφορά τις νηστείες, ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα κατά τη διάρκεια της νηστείας της Γέννησης (40 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα), της Σαρακοστής (48 ημέρες πριν από το Πάσχα) και 15 ημέρες πριν από την Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι μελέτες για τις επιπτώσεις της ελληνορθόδοξης χριστιανικής νηστείας είναι ελάχιστες, τονίζει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας για τη νηστεία και την υγεία. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η νηστεία των ελληνορθόδοξων χριστιανών έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο σωματικό βάρος και ευνοϊκές αλλαγές στα λιπίδια του ορού. Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ήταν πιο ευνοϊκά κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας νηστείας σε σύγκριση με μια εβδομάδα κανονικής διατροφής. Μελέτες που έγιναν στο Εργαστήριο Βιοχημείας, Φυσιολογίας και Διατροφής της Άσκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξαν ότι η νηστεία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος επιφέρει σημαντικές μεταβολές στη σωματοδομή και την καρδιομεταβολική υγεία των νηστευόντων. Πιο συγκεκριμένα, επήλθε μείωση κατά 0.5 κιλά στο σωματικό βάρος και 1% στο σωματικό λίπος. Επιπλέον, μειώθηκαν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και ολικής χοληστερόλης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μεταβολές αυτές επανήλθαν στα επίπεδα προ νηστείας μία εβδομάδα μετά την ημέρα του Πάσχα.

Η νηστεία των ελληνορθόδοξων χριστιανών, σημειώνει ο καθηγητής, είναι ένα πρότυπο διατροφής διατροφικού περιορισμού, με ελάχιστη έως καθόλου μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Οι διατροφικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της νηστείας στην κατανάλωση φυτικών ινών και κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορούν να εξηγήσουν τις ευεργετικές επιδράσεις της ελληνορθόδοξης χριστιανικής νηστείας σε παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου. Σημειώνεται ότι η μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία. Η διατήρηση μιας φυτικής διατροφής σε βάθος χρόνου θα πρέπει να ενθαρρύνεται, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση καρδιομεταβολικών δεικτών.

Loading

Play