Μείωση της παιδικής παχυσαρκίας: Ο ρόλος των σχολικών προγραμμάτων διατροφής

Μείωση της παιδικής παχυσαρκίας: Ο ρόλος των σχολικών προγραμμάτων διατροφής

 Μείωση της παιδικής παχυσαρκίας μεσοσταθμικά 7% σε παιδιά με υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία παρατηρήθηκε σε σχολεία της Πάτρας μόλις σε ένα χρόνο που εφαρμόστηκε πιλοτικά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Health4Eukids.

   Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής του Παν/μιου Πατρών, Απόστολο Βανταράκη, είναι σημαντικό να εξατομικεύονται οι δράσεις σε επίπεδο κοινότητας, εστιάζοντας στη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση. Η επιτυχία του προγράμματος καταγράφηκε στην αύξηση των ποσοστών θηλασμού και της σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά, γεγονός που καθιστά δυνατή την υιοθέτηση παρόμοιων μεθόδων σε όλη την Ευρώπη.

   Χάρη στο πρόγραμμα, το καθημερινό ενεργό εξωτερικό παιχνίδι αυξήθηκε από 76% σε 84,6% στο σχολείο Α και από 72% σε 87,4% στο σχολείο Β, εντός ενός χρόνου. Επιπλέον, το ποσοστό των παιδιών με υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία μειώθηκε κατά 6% μόλις σε ένα χρόνο.

   Η ενδυνάμωση των οικογενειών είναι επίσης κρίσιμη.

   Ο καθηγητής αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό για την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειες να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες και να βελτιώσουν τη στάση τους απέναντι στη διατροφή.

   Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία.

   Η παιδική παχυσαρκία συνιστά σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, με αυξανόμενες επιπτώσεις για τις μελλοντικές γενιές. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, είναι αξιοσημείωτη για τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά και απαιτείται μόνιμη εφαρμογή δράσεων στα σχολεία σχετικά με τη διατροφή και την προαγωγή της υγείας.

Loading

Play