Ως σημαντικό ορόσημο χαρακτηρίζει την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας (WCC) του IMD, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή πιθανώς θα βελτιώσει τη θέση της χώρας σε τομείς όπως η πιστοληπτική αξιολόγησή της και η εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Η παρατεταμένη κρίση από το 2010 έως την πανδημία δίδαξε στην Ελλάδα ένα μάθημα-κλειδί: η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συμβαδίζει με θεσμικές μεταρρυθμίσεις.» Στις πολύ αποτελεσματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατατάσσονται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και οι στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ενώ λιγότερο αποτελεσματικές είναι οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και ρυθμιστικό περιβάλλον.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και επίμονες αδυναμίες σε έναν κόσμο μεγάλης αβεβαιότητας
Διανύουμε εποχή μεγάλων αναταραχών και γεωπολιτικών κινδύνων. Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο, η Ελλάδα διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως τον τουρισμό και το ανθρώπινο ταλέντο, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως θεμέλιο για ένα πιο ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τον τουρισμό, αλλά μάλλον να την εξελίξει.» Οι στρατηγικές επενδύσεις και η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της οικονομίας.
Η Ελλάδα διαθέτει το ταλέντο, αλλά λείπουν οι γέφυρες
Στην αξιολόγηση του IMD για το 2024, η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της στην ψηφιακή ετοιμότητα σε σχέση με το 2023, αλλά βρίσκεται σε χειρότερη θέση από το 2020. «Η καινοτομία απαιτεί ένα οικοσύστημα: ταλέντο, κεφάλαια, ρύθμιση και συνεργασία.» Η Ελλάδα έχει ανάγκη από γέφυρες μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας για να ενισχύσει την καινοτομία.
Η απασχόληση στην εποχή της ΤΝ δεν διασφαλίζεται με προστατευτισμό, αλλά με προετοιμασία
Η ΤΝ και η αυτοματοποίηση μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απασχόληση. «Η καλύτερη διασφάλιση της απασχόλησης είναι η προετοιμασία και όχι ο προστατευτισμός.» Είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εξελισσόμενης αγοράς εργασίας.
Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάταξη των ΗΠΑ -αλλά και άλλων χωρών, όπως η Κίνα- η εμπορική πολιτική του Προέδρου Τραμπ; Η επίδραση της εμπορικής πολιτικής εξαρτάται από την εφαρμογή και το χρονοδιάγραμμα. Ενώ οι διαρθρωτικές επιπτώσεις χρειάζονται χρόνο, το επιχειρηματικό κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα και να φανεί στην κατάταξη του IMD.
* Τη φωτογραφία παραχώρησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ