Θεσσαλονίκη: Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Τουρισμού για το Ηνωμένο Βασίλειο

Θεσσαλονίκη: Κέντρο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Τουρισμού για το Ηνωμένο Βασίλειο

Το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως πόλου έλξης επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τουρισμού για το Ηνωμένο Βασίλειο σκιαγραφεί, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του Εμπορικού Τμήματος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Εβίτα Σουρή.

Η κ. Σουρή, η οποία επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και την 88η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, που παραμένουν ισχυρές παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και του Brexit. Χαρτογράφησε τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τα φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και τα τρόφιμα και ποτά ως τομείς έντονης διμερούς εμπορικής δραστηριότητας. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι αμφίδρομο.

Για την 88η ΔΕΘ, η κ. Σουρή εκτιμά πως αντανακλά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τον δυναμισμό της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χρονιάς καταδεικνύει το βρετανικό ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην πόλη.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αυτού είναι, όπως λέει, η διοργάνωση του 8ου Ελληνο-Βρετανικού Συμποσίου με θέμα «Παγκόσμιες Εφοδιαστικές Αλυσίδες σε μια Εποχή Αβεβαιότητας – από την Οπτική της ΝΑ Ευρώπης», τον προσεχή Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η διευθύντρια του Εμπορικού Τμήματος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα λέει πως είναι μια πόλη με παραδοσιακά εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, που αδιαμφισβήτητα παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κ. Σουρή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

– Ποιο είναι το σημερινό προφίλ των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου;

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα υπήρξαν σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια. Η πόλη της Θεσσαλονίκης, παραδοσιακά εξωστρεφής και σε επαφή με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, ανέπτυξε μια συνεχή σχέση αλληλεπίδρασης σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές παρά τις προκλήσεις της πανδημίας και τις αλλαγές που έφερε το Brexit. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε σημαντική αύξηση στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών. Η ναυτιλία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, τα φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και τα τρόφιμα και ποτά, αποτελούν τομείς έντονης διμερούς εμπορικής δραστηριότητας.

Από τον Δεκέμβριο του 2020, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζονται από τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας. Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την υπογραφή της συμφωνίας και το συνολικό εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας ξεπέρασε το 2023 τα 13 δις Ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση 6.5% από το 2022, αποδεικνύοντας τη συνεχή ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Οι Βρετανοί καταναλωτές εκτιμούν ιδιαίτερα την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, μια σταθερά για τις ελληνικές εξαγωγές.

Με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το μέσο όρο της Ευρωζώνης, η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό με σημαντικές προοπτικές. Ο ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εκπαίδευση, η ναυτιλία, η τεχνολογία και η καινοτομία παρουσιάζουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο βασικός στόχος της Βρετανικής Πρεσβείας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής σχέσης των δύο χωρών, συνεργαζόμενη με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και άλλους θεσμικούς φορείς.

– Σε ποιους τομείς υπάρχουν ήδη συνεργασίες; Μπορείτε να μου αναφέρετε ορισμένα πετυχημένα παραδείγματα βρετανικού επιχειρείν στην Ελλάδα;

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν ήδη προσελκύσει σημαντικές βρετανικές επενδύσεις εταιρείες όπως η Lightsource BP, η SSE Renewables και η NextEnergy. Στον τομέα της υγείας, ο Ιατρικός Όμιλος Αθηνών υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Imperial College Health Care NHS Trust.

Στον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχουν ήδη σημαντικές συνεργασίες βρετανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με ελληνικά, με το 90% των προγραμμάτων να αφορούν σε αμιγώς βρετανικές σπουδές.

Η παρουσία του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας στην ετήσια έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας «Beyond Expo» αποδεικνύει το αυξανόμενο αυτό ενδιαφέρον.

– Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν διαχρονικά από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Βλέπετε συνέχιση ή και ενίσχυση αυτής της τάσης;

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Βρετανούς. Το 2023, οι αφίξεις Βρετανών τουριστών ξεπέρασαν τα 4,6 εκατομμύρια – αριθμός που φέτος αναμένεται να αυξηθεί.

– Ποια είναι η αίσθησή σας από τη φετινή ΔΕΘ; Τι προσδοκά από την παρουσία της εδώ η Μεγάλη Βρετανία;

Η φετινή, 88η, ΔΕΘ αντανακλά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τον δυναμισμό της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εδώ, μετά από πολλά χρόνια, με σκοπό να δηλώσει το ενδιαφέρον του για τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην πόλη.

Η Θεσσαλονίκη – μια πόλη με παραδοσιακά εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό – αδιαμφισβήτητα παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές. Στόχος μας είναι να τις αναδείξουμε προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

©

Loading

Play