«Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα όρια του ελληνικού Έθνους»

Το αφήγημα ότι οι Εβραίοι δεν έγιναν ποτέ Έλληνες δεν ισχύει, τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας και επικεφαλής του προγράμματος Σεφαραδίτικων Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Devin Naar, ο οποίος μίλησε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα όρια του ελληνικού Έθνους».

propoli

«Υπάρχει ένα αφήγημα που συνεχίζει να διαδίδεται ότι οι Εβραίοι δεν έγιναν ποτέ Έλληνες. Έτυχε να γίνουν Έλληνες πολίτες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν Εβραίοι, απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό που ανακάλυψα στην έρευνά μου τα τελευταία 15 χρόνια είναι ότι δεν ισχύει αυτό» υπογράμμισε ο κ. Naar.

Όπως επισήμανε, οι Εβραίοι που γεννήθηκαν μετά το 1920 στην υπό ελληνική κατοχή Θεσσαλονίκη δεν ήταν μόνο Έλληνες πολίτες, αλλά ζούσαν σε ένα περιβάλλον «όπου ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα και η ελληνική συνείδηση διείσδυσε στο σύμπαν τους». Το περιβάλλον αυτό, εξήγησε, δεν περιλάμβανε μόνο τις συναλλαγές τους με το κράτος ή τον δήμο, αλλά και με την εβραϊκή κοινότητα, η οποία προωθούσε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στα σχολεία της, παράλληλα με τα λαντίνο (ισπανοεβραϊκά), τα εβραϊκά και τα γαλλικά.

Ο κ. Naar σημείωσε ότι οι Εβραίοι πρότειναν έναν διαφορετικό ορισμό για το τι σήμαινε να είσαι Έλληνας, στον σύγχρονο κόσμο. «Έκαναν μια μετατόπιση, από την έννοια της ελληνικότητας βασισμένη στη θρησκεία και στο αίμα, στην ελληνικότητα βασισμένη στην υπηκοότητα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, ανοιχτή σε όλους ως μέρος των δικαιωμάτων τους ως πολιτών, ανεξάρτητα από τη φυλή τους, τη θρησκεία τους ή τον τόπο γέννησής τους» ανέφερε.

Μίλησε ακόμη για την ιστορία των προγόνων του που ήταν Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη και για τον θείο του, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, ήταν μεταξύ των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Άουσβιτς.

Η ομιλία του κ. Νaar έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή με την πορεία μνήμης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και κατάληξη τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading