Τρία λεπτά σιγής για τους νεκρούς του κορωνοϊού στην Κίνα (vd)

94
Τρία λεπτά σιγής για τους νεκρούς του κορωνοϊού στην Κίνα (vd)
Ημέρα πένθους κηρύχθηκε το Σάββατο στην Κίνα για τους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα. Για τρία λεπτά ο χρόνος ήταν σα να σταμάτησε καθώς οι πάντες άφησαν ότι έκαναν και συμμετείχαν στο πένθος.

Μάλιστα, η μέρα πένθους συμπίπτει με την έναρξη του ετήσιας γιορτής Τσιν Μιν, όπου εκατομμύρια οικογένειες τιμούν τους νεκρούς προγόνους τους και ακυρώθηκε σήμερα κάθε μορφή ψυχαγωγίας.

Εκατομμύρια Κινέζοι βγήκαν στο δρόμο και σιωπηλοί με σκυμμένα τα κεφάλια τήρησαν τρία λεπτά σιγής για θύματα του ιού. Σειρήνες και κόρνες αυτοκινήτων, τρένων και πλοίων ήχησαν από άκρη σε άκρη στη μνήμη των νεκρών.

Στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας, και επίκεντρο της επιδημίας, όλοι οι φωτεινοί σηματοδότες των αστικών περιοχών έγιναν κόκκινοι την ώρα τήρησης της σιγής και διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων. Υπάλληλοι που ήταν σε καταστήματα άφησαν στη μέση την εργασία τους και συγκεντρώθηκαν στο δρόμο.

Στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Πεκίνο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και άλλοι πολιτικοί αξιωματούχοι τίμησαν τους νεκρούς μπροστά από τη σημαία της χώρας, με λευκά άνθη στο στήθος τους, σύμβολο του πένθους, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από την επιδημία του κορονοϊού έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι ηπειρωτική Κίνα από τον Δεκέμβριο όταν πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Χουμπέι η ασθένεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Ασυμπτωματικά κρούσματα

Από χθες Παρασκευή ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα ανερχόταν σε 81.639, με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας να καταγράφει 19 νέα κρούσματα.

Δεκαοκτώ κρούσματα αφορούσαν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και το δέκατο ένατο έναν άνθρωπο στην Ουχάν, έναν ασθενή ο οποίος μέχρι πρότινος δεν εμφάνιζε συμπτώματα.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς εμφανίζουν λίγα σημάδια της μόλυνσης, όπως πυρετός ή βήχας, και δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εφόσον η κατάστασή τους δεν εξελιχθεί.

Ωστόσο μπορούν να μεταδώσουν την Covid-19 και η κινεζική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενες τοπικές μολύνσεις αν δεν παρακολουθούνται προσεκτικά αυτοί οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Ως την Παρασκευή στην Κίνα είχαν αναφερθεί 64 νέοι ασυμπτωματικοί ασθενείς, ανάμεσά τους 26 άνθρωποι που επέστρεψαν στη χώρα από το εξωτερικό.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των ασυμπτωματικών ασθενών υπό ιατρική παρακολούθηση ανέρχεται σε 1.030.

Δείτε τα βίντεο: