Τσίπρας: «Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί την οικονομική κρίση που έρχεται» (vd)

112
Τσίπρας: Ανεπαρκές το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης
EUROKINISSI
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την οποία κατηγόρησε ότι «δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται» άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του που ανέβηκαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ υπογράμμισε πως «με εξαίρεση της εκκλησίες, η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα» στη συνέχει συμπλήρωσε «τα μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης».

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται.

Και ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα.

Δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους. Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης.

Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δε θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα.

Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα «ασπιρίνες», αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία.

Απαιτείται η απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος, πλήρως, των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα.

Απαιτείται η παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Απαιτείται, τέλος, η συγκρότηση ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και για την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: