Εκπαίδευση ατόμων με κινητική αναπηρία στην τεχνητή νοημοσύνη από τη SciFY

Εκπαίδευση ατόμων με κινητική αναπηρία στην τεχνητή νοημοσύνη από τη SciFY

Για πρώτη φορά πέρυσι, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Science for You» (SciFY) διοργάνωσε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που είχε ως στόχο την εκπαίδευση ατόμων με αυτισμό και ψυχικές νόσους σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να διευκολύνει την εργασιακή τους απασχόληση στον αναδυόμενο αυτό κλάδο. Φέτος, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες.

Το έργο «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» ξεκινά με την προετοιμασία φροντιστών και εκπροσώπων τους, οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν τους ωφελούμενούς τους. Ένας από τους συμμετέχοντες είναι ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, ο οποίος έχει αναπτύξει πλούσια ακτιβιστική δράση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κινητική αναπηρία. «Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα έχουν περίπου πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να εργαστούν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιτσίνιαγκας, ο οποίος είναι σύμβουλος στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Με Άλλα Μάτια». Έχοντας και ο ίδιος κινητική αναπηρία από την ηλικία των 21 ετών, μετά από τροχαίο ατύχημα, γνωρίζει τις δυσκολίες που βιώνουν οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία, καθώς και τα στερεότυπα που τους αντιμετωπίζουν.

«Από τη μια υπάρχουν τα πρακτικά ζητήματα. Εγώ που κινούμαι με αμαξίδιο, για να μπορώ να δουλέψω, θα πρέπει πρώτον, το σώμα μου να μου επιτρέπει να κάνω αυτή τη δουλειά, δεύτερον, να μπορώ να φτάσω στη θέση εργασίας, που σημαίνει ότι αν κάπου υπάρχει μια σκάλα ή μια στενή πόρτα, δεν μπορώ να φτάσω. Τρίτον, χρειάζομαι ειδική τουαλέτα και τέταρτον, χρειάζεται να μπορώ να φτάσω στο κτίριο», περιγράφει.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο για την πρόσβαση των ατόμων με κινητική αναπηρία στην εργασία είναι τα στερεότυπα. «Απέκτησα αναπηρία στα 21 μου. Στο δικό μου μυαλό, η λέξη αναπηρία ήταν συνώνυμη με την ανικανότητα», τονίζει ο κ. Πιτσίνιαγκας. Επισημαίνει ότι πολλά άτομα πιστεύουν πως οι άνθρωποι με αναπηρία δεν μπορούν να είναι παραγωγικοί, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την πρόσληψή τους.

Το πρόγραμμα της SciFY στοχεύει να ανατρέψει αυτές τις δυσκολίες, παρέχοντας εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη και σε άτομα με κινητική αναπηρία. Στον δεύτερο κύκλο συμμετείχαν και φροντιστές από φορείς υποστήριξης ανθρώπων με αναπηρία, όπως το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» και η «Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη» (ΠΕΨΑΕΕ).

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη διαδικασία της επισημείωσης (annotation) που είναι κρίσιμη για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό το πώς νιώθεις ότι είσαι μέρος αυτού του μεγάλου πράγματος που λέγεται τεχνητή νοημοσύνη», εκμυστηρεύεται ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας. Στη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες διδάσκονται να κατηγοριοποιούν δεδομένα και να επισημαίνουν περιεχόμενο, κάτι που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των αλγορίθμων της τεχνητής νοημοσύνης.

Η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί από την ικανότητά του να παρέχει νέες εργασιακές ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία, ενισχύοντας την επαγγελματική τους ταυτότητα και την κοινωνική τους ένταξη.

Επιπλέον, ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ερευνητής του Δημόκριτου, αναφέρει ότι σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια καλή πρακτική που να μπορεί να υιοθετηθεί ευρύτερα, βοηθώντας την απασχόληση ατόμων με αναπηρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη METLEN.

Loading

Play