Η εκπαίδευση, η τεχνολογία, οι ταινίες και η λογοτεχνία ήταν μερικά από τα θέματα που αναδείχθηκαν στο πρόσφατο 9ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, που πραγματοποιήθηκε στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Περισσότεροι από χίλιοι μαθητές από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Γερμανία πήραν μέρος, αναλαμβάνοντας ρόλους δημοσιογράφων, ερευνητών και τεχνικών ήχου, δημιουργώντας τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές σε ένα τετραήμερο γεμάτο δράσεις πολιτιστικού, αθλητικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ειδικά σχεδιασμένες για τους συμμετέχοντες.
«Τα παιδιά φέτος συνεργάστηκαν καλά. Κάναμε φίλους και κάναμε κάτι όλοι μαζί» δήλωσε η πρόεδρος του European School Radio και της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αποτέλεσε και φέτος ζωντανό σημείο συνάντησης της δημιουργικότητας, της συνεργασίας και της αυθεντικής επικοινωνίας.
Η διοργάνωση ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής των μαθητών, η οποία περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς και το πάρτι Youth in the Mix, όπου οι νέοι ανέλαβαν ρόλο DJ. Η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε στη γνωριμία των συμμετεχόντων με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Σιθωνίας, μέσω δραστηριοτήτων και εκδρομών, προσαρμοσμένων στη σχολική βαθμίδα, με την κ. Τούλιου να σημειώνει ότι «η ασφάλεια ήταν προτεραιότητά μας». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά εργαστήρια για την προετοιμασία των μαθητών. Μετά την κατανομή σε 26 ομάδες με βάση το μουσικό και θεματικό τους περιεχόμενο, ακολούθησαν εργαστήρια δημοσιογραφίας και ήχου, τα οποία υποστηρίχθηκαν από την επιστημονική ομάδα του European School Radio, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας διοργανώθηκε μία ακόμα μουσική βραδιά με σχολικά συγκροτήματα και τους The Tsepe Brothers and friends.
Η τρίτη ημέρα αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στα podcast, όπου οι ομάδες ηχογράφησαν, επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν τις εκπομπές τους. Στην επίσημη τελετή απονομής των Radio and Podcast Awards 2025 – Κάν’ το ν’ ακουστεί, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και άνθρωποι των μέσων και του πολιτισμού, απονέμοντας βραβεία για την έμπνευση και την αυθεντικότητα των μαθητικών παραγωγών. Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ ήταν γεμάτη μουσική, με βραβεύσεις για τον μουσικό διαγωνισμό Κάν’ το ν’ ακουστεί – τραγούδι 2025.
Ένα σημαντικό εγχείρημα
Το European School Radio είναι μία ελληνική πρωτοβουλία βασισμένη στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. «Γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά αγκαλιάζει σχολεία και από το εξωτερικό. Ενώνει σχολεία που κάνουν ραδιόφωνο» δήλωσε η πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας. Για το φετινό φεστιβάλ, επισήμανε ότι, παρά την πολυπλοκότητά του, υπήρξε προθυμία από τα μέλη του European School Radio να αναλάβουν τη διοργάνωση, ενώ η συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας και άλλους φορείς ήταν εξαιρετική. «Τα παιδιά να βιώσουν κάτι το αξέχαστο» ήταν ένας από τους στόχους της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με την πρόεδρο.
Τα παιδιά έχουν μεράκι
«Ευχάριστη εμπειρία η επικοινωνία με τα παιδιά» δήλωσε φοιτητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας ΑΠΘ και συντονιστής της δημοσιογραφικής ομάδας. «Μαθαίνεις πώς να επικοινωνείς, καταλαβαίνεις πώς σκέφτονται». Από τη συμμετοχή του στα δημοσιογραφικά εργαστήρια, παρατήρησε ότι «τα παιδιά έχουν μεράκι για αυτό που κάνουν» και ότι ασχολούνται με την πληροφορία από το σχολείο. Επίσης, η τριβή τους με τα κοινωνικά δίκτυα τα κρατά σε επαγρύπνηση όσον αφορά την παραπληροφόρηση, καθώς καλλιεργούν κριτική σκέψη και ευαισθησία στα κοινωνικά ζητήματα, κάτι που αποδείχθηκε από τα μηνύματα που πέρασαν μέσα από τις εκπομπές τους.
«Στόχος του φεστιβάλ είναι να ενώσει», τονίζει η κ. Τούλιου. Οι συμμετέχοντες έφυγαν γεμάτοι γνώσεις και εμπειρίες, ενώ οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν δήλωσαν ότι όλοι ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία και ότι θα επιδιώξουν να κάνουν κοινές εκπομπές με άλλα σχολεία. Η κ. Τούλιου πρόσθεσε ότι η ένωση που δημιουργείται μέσω του φεστιβάλ και του ραδιοφώνου είναι μοναδική και ότι η επόμενη διοργάνωση, θα είναι ιδιαίτερη καθώς θα σηματοδοτήσει την 10η χρονιά του Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ