Διαλειμματική νηστεία ή περιορισμός θερμίδων; Μια συγκριτική μελέτη

Διαλειμματική νηστεία ή περιορισμός θερμίδων; Μια συγκριτική μελέτη

Ανακαλύψτε τη διαλειμματική νηστεία και την αποτελεσματικότητά της σε σύγκριση με τις παραδοσιακές δίαιτες περιορισμού θερμίδων. Η διαλειμματική νηστεία, συνδυασμένη με ψυχολογική υποστήριξη, φαίνεται να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τις κλασικές δίαιτες που επικεντρώνονται στη μείωση των θερμίδων για την επίτευξη απώλειας βάρους. Συγκεκριμένα, άτομα που υιοθέτησαν τη διαλειμματική νηστεία με πρόγραμμα 4:3, παρουσίασαν απώλεια βάρους σχεδόν 3 κιλών σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν υποθερμιδική δίαιτα εντός έτους.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τις Ντανιέλ Όστεντορφ και Βικτόρια Κατενάτσι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, ανέδειξε ότι ο θερμιδικός περιορισμός ήταν μεγαλύτερος στην ομάδα της διαλειμματικής νηστείας. Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην άσκηση μεταξύ των ομάδων, υποδεικνύοντας ότι οι διαφοροποιήσεις στην απώλεια βάρους μπορεί να οφείλονταν στη μεγαλύτερη προσκόλληση στο πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι περιορισμού θερμίδων κερδίζουν δημοτικότητα, καθώς η καθημερινή τήρηση μίας δίαιτας μειωμένων θερμίδων αποδεικνύεται δύσκολη. Οι στρατηγικές νηστείας προσφέρουν πιο ευέλικτους περιορισμούς που μειώνουν την πείνα και απλοποιούν την προσέγγιση στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τις καθηγήτριες, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να υλοποιείται είτε καθημερινά, με περιορισμούς 8-10 ωρών, είτε περιοδικά, με τις ημέρες της δίαιτας να περιλαμβάνουν έως και 75% περιορισμό στη διατροφή.

Η τήρηση αυτών των προγραμμάτων μπορεί να ποικίλλει, αλλά η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η ομάδα της διαλειμματικής νηστείας είχε μεγαλύτερη επιτυχία στη διαχείριση της δίαιτας χωρίς να εμφανίζει υπερφαγία. Αυτά τα ευρήματα προτείνουν ότι η διαλειμματική νηστεία του 4:3 μπορεί να είναι μία βιώσιμη και αποδοτική στρατηγική για την απώλεια βάρους σε μακροχρόνιο επίπεδο, συγκρινόμενη με τις κλασικές δίαιτες. Οι ερευνητές καλούν για περαιτέρω μελέτες ώστε να εντοπιστούν οι βιολογικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανταπόκριση σε κάθε τύπο δίαιτας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play