Ακούμε συχνά ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της μέρας, καθώς μας γεμίζει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά. Όταν πρόκειται όμως για τη μείωση του κινδύνου της άνοιας, οι τροφές που επιλέγετε να καταναλώνετε το πρωί παίζουν καθοριστικό ρόλο. Είναι σημαντικό να περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.
Επιλέγοντας προσεκτικά τι τρώτε για πρωινό, μπορείτε να “θωρακίσετε” τον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας ενώ ενισχύετε το αίσθημα κορεσμού, ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.
Οι τροφές που «τονώνουν» τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν:
1. Καρύδια: Περιέχουν πολλά συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες υποδηλώνουν ότι ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου ή την επιβράδυνση της άνοιας.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale και το σέσκουλο παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Κ και Α, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ηλικία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ενηλίκων που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες την ημέρα ήταν 11 χρόνια μικρότερη.
3. Αυγά: Αποτελούν πηγή χολίνης, λουτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, γνωστά για την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τα προστατευτικά οφέλη του αυγού αποδίδονται στην χολίνη.
Η κατανάλωση του σωστού πρωινού δεν είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της άνοιας. Άλλες χρήσιμες στρατηγικές περιλαμβάνουν τη τακτική φυσική δραστηριότητα, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, και τη νοητική διέγερση μέσω δραστηριοτήτων που κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Επιπλέον, η κοινωνική σύνδεση και ο επαρκής ύπνος είναι εξίσου σημαντικά για τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.