ΥΠΕΝ: 1η Ιουνίου ξεκινά η κολυμβητική περίοδος

35
ΥΠΕΝ: 1η Ιουνίου ξεκινά η κολυμβητική περίοδος
EUROKINISSI
Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η κολυμβητική περίοδος, μετά από σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη. Η κολυμβητική περίοδος θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου 2020.

Βάσει της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/7, το ΥΠΕΝ έκανε γνωστό πως ενεργοποίησε το εκτεταμένο πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Δειγματοληψίες σε 1.634 ακτές από το ΥΠΕΝ

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης Ποιότητας Νερών Ακτών Κολύμβησης των Περιφερειών της Ελλάδας, διενεργούνται εκτεταμένες δειγματοληψίες σε 1.634 ακτές της χώρας.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των λεπτομερών πιστοποιημένων μετρήσεων, αυτά αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ.

Οι συνθήκες των δειγματοληψιών, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα ή πολίτη και χρησιμεύουν στην εφαρμογή του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που αποτελεί πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης FΕΕ (Foundation for Environmental Education). Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, το παραπάνω δίκτυο πιστοποιημένων εργαστηρίων είναι το μόνο αξιόπιστο δίκτυο ελέγχου και παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στη χώρα μας και το μόνο αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε ακόμη:
Λιμενικό: Εμφανίστηκαν ποσότητες φυτοπλαγκτόν σε πολλές ακτές