Έκθεση ΟΗΕ: Έως και 1 εκατ. είδη ζώων και φυτών απειλούνται με αφανισμό λόγω του ανθρώπου!

Ο άνθρωπος εξαρτάται από την φύση αλλά την καταστρέφει μεθοδικά: έως ένα εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, πολλά από τα οποία «μέσα στις προσεχείς δεκαετίες», σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα.

propoli

Η έκθεση των 1.800 σελίδων για την οποία εργάζονται 150 ειδικοί από 50 χώρες εδώ και τρία χρόνια θα συνοδεύεται από μια «ανασκόπηση για αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις» η οποία αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και να υιοθετηθεί από τις 130 χώρες μέλη του IPBES, βάσει του μοντέλου των εκθέσεων του GIEC για το Κλίμα. «Mισό με ένα εκατομμύριο είδη αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, εκ των οποίων πολλά μέσα στις επόμενες δεκαετίες», είναι το σχετικό πόρισμα της έρευνας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της σύνοψης διάφορα ανεξάρτητα τεκμήρια προαναγγέλλουν μια επικείμενη ταχεία επιτάχυνση του ποσοστού εξαφάνισης των ειδών. Στα 8 εκατομμύρια είδη που υπολογίζονται (από τα οποία 5,5 εκατομμύρια είδη εντόμων) που υπάρχουν στον πλανήτη το μισό με ένα εκατ. θα κινδυνεύσει άμεσα και σοβαρά. Η διατύπωση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις να προτάξουν αλλά όχι τα επιστημονικά συμπεράσματα.

Πηγές – Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Loading