Αντέχει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας;

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι το «κλειδί» των εξελίξεων για τη χώρα, μιας και από την ολοκλήρωση της ή όχι θα κριθεί πληθώρα θεμάτων.

propoli

Σαφώς η συγκεκριμένη συμφωνία είναι πάρα πολύ σημαντική για τη χώρα μας και δεν είναι λίγοι όσοι ακόμα και σήμερα απορούν και εκφράζουν την άποψη ότι το λιγότερο που θα έπρεπε μια κυβέρνηση να κάνει, πριν προχωρήσει σε αυτή, θα ήταν να αποζητήσει την ευρύτερη κατά το δυνατό συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα. Κι όμως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε έχοντας –προφανέστατα- στο πλευρό του τη στήριξη του ξένου παράγοντα να προχωρήσει μόνος του, προσδοκώντας προφανώς και πάλι να αποκομίσει αυτός και η κυβέρνησή του τα οφέλη από την «επίλυση» του συγκεκριμένου προβλήματος.

Σήμερα, μήνες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέρω αν διατηρεί την ίδια άποψη για τη στρατηγική που επέλεξε, μιας και αυτό που σήμερα τον βαραίνει θα μπορούσε να είχε επιμεριστεί σε περισσότερες πλάτες και όχι να συμπιέζει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα. Ο Τσίπρας έριξε τη «ζαριά» του σε ένα θέμα στο οποίο στο εσωτερικό του κόμματός του υπάρχει θετική προδιάθεση για την επίλυσή του, ενώ αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι αντιμετωπίζουν την «επίλυση» με σκεπτικισμό ή ακόμα και εχθρικά, τη στιγμή που ένα ζήτημα εθνικής σημασίας έγινε κομματικό ή αποκλειστικά κυβερνητικό, θα μπορούσαμε να πούμε.

Τώρα που η υπόθεση οδεύει προς το τέλος της, αρχίζει να γίνεται αντιληπτή η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μέτρησε προφανώς καλά τις ψήφους του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, καθώς η ευρύτερη δεξαμενή ψήφων από την οποία άντλησε τη δύναμή του ο ίδιος και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και αυτούς. Μάλιστα, ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, αν στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ βρισκόταν άλλος αρχηγός, καθώς η Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί –όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- να κερδίσει από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ αυτά που θα περίμενε κανείς.

Όμως με αφορμή και τη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει με ψήφο ανοχής μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, το ερώτημα επανέρχεται με ένταση και είναι αν «αντέχει τις Πρέσπες ο Τσίπρας». Και σημειωτέον, είμαι βέβαιος ότι η Συμφωνία δεν κινδυνεύει. Για τον ίδιο όμως, δεν ισχύει αυτό…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 04 Ιανουαρίου 2019

Loading