Αντίδραση στις 670 μονάδες – «Ανάσα» για τις τράπεζες

Ανοδικά προς τις 670 – 671 μονάδες (+0,57% ο Γενικός Δείκτης) αντιδρούν το Χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές, μετά το τετραήμερο σφυροκόπημα με τις ρευστοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες. Η αγορά ξεκίνησε με κέρδη 0,50% και άνοδο στις τράπεζες, ωστόσο τα κέρδη εξανεμίστηκαν και αργότερα η αγορά επανήλθε στις 670 μονάδες.

propoli

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο μετά την έντονη αμφισβήτηση της ικανότητας να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, αλλά και να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Όμως, το ομολογιακό της Τράπεζας Πειραιώς ήταν γνωστό από τον περασμένο Μάιο μετά τα stress tests, ενώ ήταν επίσης γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο δεν μπορούν να αντλήσουν χρήματα εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων που ζητήθηκαν.

Με την άνοδο εξάλλου του ελληνικού spread, τα επιτόκια που ζητούνται είναι υψηλά. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες ελέγχθηκαν από τον ευρωπαϊκό επόπτη και τα εποπτικά κεφάλαια τους βρέθηκαν εντάξει.

Συνεπώς, οποιαδήποτε αμφισβήτηση στρέφεται κατά της αξιοπιστίας του επόπτη, όπως σημειώνουν επενδυτές οι οποίοι είναι αγοραστές στις ελληνικές τράπεζες.

Η αλλαγή στάσης των δανειστών για τις ελληνικές τράπεζες και το δημοσίευμα του Bloomberg -το οποίο υποστήριζε ότι υπάρχει τρίμηνο όριο για την άντληση κεφαλαίων- προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό να ξαναδούν την Ελλάδα το 2019, χρονιά η οποία είναι εκλογική.

Οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε άτσαλες πωλήσεις και μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς οι short ενδέχεται να επιστρέψουν μιλώντας το «βιβλίο» τους, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κόκκινα δάνεια, δεν μπορούν να πάρουν κεφάλαια. Όλα αυτά για να επιτύχουν το στόχο τους, δηλαδή να κερδίσουν από τις short θέσεις, αλλά και να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια φθηνά.

Όμως, αυτό που θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες, καθώς πωλούν άλλες μετοχές για να στηρίξουν τις θέσεις τους.

Πώς κινούνται οι μετοχές

Κέρδη 1,53% για τη μετοχή της Alpha bank, στα 1,198 ευρώ.

Κέρδη 2,61% για την Eurobank, στα 0,551 ευρώ.

Άνοδος 3,46% για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 1,341 ευρώ.

Κέρδη 2,28% για την Μπέλα, στα 12,58 ευρώ.

Άνοδος 1,29% για τον Μυτιληναίο, στα 8,687 ευρώ.

Κέρδη 1,48% για τον ΟΠΑΠ, στα 8,89 ευρώ.

Κέρδη 0,58% για τον ΟΤΕ, στα 10,41 ευρώ.

Με πτώση 0,69% η Coca – Cola, στα 28,68 ευρώ.

Με άνοδο 1,89% η μετοχή της ΔΕΗ, στα 1,297 ευρώ.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 8,2 εκατ. ευρώ.

Loading