Απονομή χάρης για την Πένκα – Την αγελάδα που πέρασε παράτυπα στην ΕΕ

Οι αρχές της Βουλγαρίας, αποφάσισαν εν τέλει να απονείμουν χάρη στην αγελάδα Πένκα, έπειτα από το διεθνή σάλο που προκάλεσε η προηγούμενη απόφαση για θανάτωση του ζώου, ως… παράτυπη μετανάστρια.

propoli

Αιτία της συγκεκριμένη απόφασης, αποτελούσε το γεγονός πως η Πένκα, διέσχισε τα σύνορα της Βουλγαρίας κοντά στο χωρίο Μαζαράτσεβο, και εισήλθε στην Σερβία. Εν τέλει όταν η αγελάδα επεστράφη στην ιδιοκτήτη της πίσω στην Βουλγαρία, οι αρχές ειδοποίησαν τον κτηνοτρόφο ότι το ζώο θα έπρεπε να θανατωθεί καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι το ήταν πλήρως υγιές, όπως ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα ζώα που εισέρχονται στις χώρες-μέλη.

Όπως είναι λογικό, η απόφαση αυτή, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, ιδιαίτερα στη Βρετανία όπου ευρωσκεπτικιστές την παρουσίασαν ως θύμα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Από την πλευρά της, η βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων η οποία δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει την υπόθεση της συγκεκριμένης αγελάδας έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε και κατόπιν εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποίησε στο ζώο, ανακοίνωσε ότι τελικά η Πένκα θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της.

«Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα επιτραπεί στο ζώο να επιστρέψει στο πρώην σπίτι του στο χωριό Μαζαράτσεβο», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση που εξέδωσε.

Στον απόηχο της είδησης, η οργάνωση Four Paws για τα δικαιώματα των ζώων ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ζώα τα οποία μπαινοβγαίνουν σε τακτική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ήταν πραγματικά ωμότητα να σκοτώσουμε όλα αυτά τα ζώα. Ελπίζω πως, αν υπάρχει κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η υπόθεση της Πένκα θα βοηθήσει να επιλυθεί το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιαβόρ Γκέτσεφ.

Loading