Αριστερά ή δεξιά, πάντα το ίδιο δίλημμα

Σε τέσσερις βδομάδες έχουμε εθνικές εκλογές και –όπως κάθε φορά στη δική μας χώρα– τίθεται ένα μεγάλο δίλημμα. Με αυτούς ή με τους άλλους, με τη δεξιά ή την αριστερά.

propoli

Κάπου εκεί μπλέξει και το κέντρο και έρχεται να δώσει το νικητή, καθώς οι ψηφοφόροι που δεν τοποθετούνται καθαρά ούτε αριστερά ούτε δεξιά είναι αυτοί που τελικά κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Η μετακίνησή τους είναι κρίσιμη και την έχουμε δει σε πολλές αναμετρήσεις. Όμως, ξέχωρα από την αριστερά και δεξιά, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που επηρεάζει ιδίως αυτούς τους ψηφοφόρους είναι το πρόσωπο που ζητά την ψήφο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ετών είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατάφερε και κέρδισε τους κεντρώους ψηφοφόρους και απόλαυσε τεράστια δημοφιλία ειδικά στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Σήμερα μετά τη δίνη της κρίσης που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση, έχουμε μπροστά μας την επόμενη ημέρα. Σήμερα δεν αρκεί να αποδοκιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το «παλιό» και το «φθαρμένο» πολιτικό προσωπικό για να κερδίζει εκλογικά· σήμερα το ζητούμενο είναι το σχέδιο της επόμενης ημέρας, η πρόταση του κάθε κόμματος για τη χώρα μετά την τεράστια και οδυνηρή περιπέτεια των μνημονίων.

Οι προτάσεις των κομμάτων που έχουν κυβερνητική προοπτική είναι αυτές που απασχολούν σήμερα, και ταυτόχρονα τα πρόσωπα που είναι στην κεφαλή του κάθε σχηματισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη είναι τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τις δύο μεγάλες παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο του λαού. Βέβαια για πολλούς το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί μετά τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να πετάξει «λευκή πετσέτα», καθώς στην κάλπη των εθνικών εκλογών παγιώνει την ηγεμονική του θέση στον χώρο της Κεντροαριστεράς και παράλληλα λαμβάνει την καλύτερη θέση στο τραπέζι των συζητήσεων που θα στηθεί αμέσως μετά για τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχηματισμού στον χώρο.

Και όσο για το δίλημμα; Αυτό θα το απαντήσουν οι πολίτες· άλλωστε στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Loading