Εκροές έως 83 εκατ. δολάρια αναμένουν λόγω MSCI

*** Τι θα κάνουν οι short απέναντι σ αυτή την προσφορά μετοχών

propoli

Ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών με πολλή “φασαρία” προκάλεσε η απόφαση του Δείκτη MSCI Greece να διαγράψει μετοχές τριών ελληνικών τραπεζών.

Μ έναν καθαρά τεχνικό τρόπο, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εξήλθαν του Δείκτη, καθώς η κεφαλαιοποίηση τους είχε κατέλθει κάτω του 1 δισ. δολαρίων, που είναι το βασικό κριτήριο που θέτει ο διεθνής οργανισμός των Δείκτων ΜSCI.

Oι ελληνικές τράπεζες μπήκαν στο στόχαστρο απο τους επενδυτές των αναδυομένων αγορών πολλοί εκ των οποίων ακολουθούν τους Δείκτες  και την βαρύτητα συμμετοχής τους σ’αυτές. Όμως, όπως θα δούμε, το θέμα με τις ελληνικές τράπεζες είναι πιο περίπλοκο διότι εδω και δυο χρόνια τρία βρετανικά funds σορτάρουν ( σ.σ πωλούν μετοχές τις οποίες δεν κατέχουν) τις μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Επειδή  σ αυτή την αναθεώρηση εκτιμώνται εκροές μεταξύ 70- 93 εκατ. δολαρίων, δεν αποκλείεται να κλείσουν τα short και να αγοράσουν τις μετοχές που θα πουλήσουν οι υπόλοιποι επενδυτές. Μέχρι χθες τα στοιχεία των ανοικτών πωλήσεων έδειχναν ότι οι short δεν είχαν αλλάξει τις θέσεις τους.

Εαν δεν το κάνουν, όμως, κινδυνεύουν για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να ρισκάρουν μια πιθανή επανένταξη των τραπεζών το επόμενο εξάμηνο, αν οι τιμές των μετοχών ανέβουν.

Οι ανακοινώσεις των ανοικτών πωλήσεων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το επόμενο διάστημα θα μας δείξουν την τακτική τους, ενώ δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι σε μερικές ημέρες οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, όπου θα θέσουν αναλυτικούς στόχους για την μείωση των προβληματικών δανείων την τριετία 2019-2021.

Αν στα αποτελέσματα διαπιστωθεί μείωση των τραπεζικών ανοιγμάτων και παράλληλα μια βελτίωση στα έσοδα, τότε εκ των πραγμάτων θα ανατραπεί η ατζέντα των short funds, τα οποία ποντάρουν στο γεγονός- κατά την εκτίμηση τους- ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Η αγορά ενδέχεται να ανέβει, έτσι οι short μπορεί να εγκλωβιστούν.

Πόσες εκροές εκτιμούν οι ξένοι – Μεταξύ 70-93 εκατ. δολαρίων 

Χθες οι τρεις τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Eurobank,Πειραιώς) πραγματοποίησαν συνολικές συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος του χρηματιστηρίου έφθασε τα 56,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις οι εκροές από τις μετοχές θα κινηθούν μεταξύ 70 εκατ. δολαρίων (Goldman Sachs) και 93 εκατ. δολαρίων (Societe Generale). Αν λάβουμε ως δεδομένο το υψηλό ποσό της Γαλλικής τράπεζας, τότε αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές εκροές στις τρεις τράπεζες μπορούν να φθάσουν τα 82 εκατ. ευρώ.

Οι εκροές σημαίνουν εισροές στις υπόλοιπες μετοχές 

Οι εκροές απο τις ελληνικές τράπεζες σημαίνουν και εισροές στις υπόλοιπες μετοχές που συμμετέχουν στον ελληνικό Δείκτη MSCI. Συγκεκριμένα, μετά την διαγραφή των τριών τραπεζών, η βαρύτητα συμμετοχής των υπόλοιπων τίτλων είναι ΟΤΕ 20,23%, ΟΠΑΠ 15,75%, Alpha bank 13,47%, Jumbo 19,90%, Motor Oil 14,73%, Τιτάν 7,72%.

Loading