Μπορεί να το «γυρίσει» ο Αλέξης Τσίπρας;

Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Μπορεί να το “γυρίσει” ο Αλέξης Τσίπρας; Είναι γεγονός ότι σε λίγες ημέρες, με την αλλαγή του χρόνου, μπαίνουμε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι ο ακριβής χρόνος τέλεσης των εθνικών εκλογών.

propoli

Όλες οι υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές) έχουν συγκεκριμένο χρόνο διεξαγωγής.

Όμως, ότι είμαστε ενόψει εκλογών το ξέρουμε, το ζούμε κάθε μέρα πλέον, μέσα από τις κινήσεις των πολιτικών κομμάτων και δη των δύο μεγάλων διεκδικητών της εξουσίας, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Η αλήθεια είναι, ότι η ΝΔ έχει παγιώσει –δημοσκοπικά τουλάχιστον- ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά σε μετρήσεις που ποτέ δεν πέφτουν «έξω», όπως πχ. η παράσταση νίκης, η ΝΔ δείχνει ότι μπορεί να φτάσει στην εκλογική νίκη, με αμφίβολο βέβαια το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει το «όπλο» του τελευταία και παλεύει να αντιστρέψει την κατάσταση, εφαρμόζοντας πολιτικές φιλολαϊκές τόσο σε αδύναμες οικονομικά ομάδες ανθρώπων, όσο και σε μέχρι πρότινος εχθρικά διακείμενες απέναντί του. Τα αναδρομικά, η μη περικοπή συντάξεων και όσα μέτρα δίνουν οικονομική ανάσα –όσο μικρή και αν είναι αυτή- στα πολύπαθα ελληνικά νοικοκυριά, εκτιμώνται δεόντως και μένει να φανεί αν μπορούν τέτοια μέτρα, με παράλληλη επικοινωνιακή αντεπίθεση, να φέρουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, που είναι να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Στον αντίποδα, τα «αγκάθια» για τον Αλέξη Τσίπρα έρχονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού –και πάλι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- να τοποθετείται αρνητικά και αυτό να πλήττει την εικόνα τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την αποπομπή Κοτζιά, σηκώνει μόνος του –δική του επιλογή βέβαια- το βάρος της συμφωνίας και αυτό αποτιμάται θετικά για άλλους, αρνητικά για τους πολλούς.

Στο «στρατόπεδο» της ΝΔ πάντως, μεγαλύτερη σημασία έχει η επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς δεν εξετάζεται ούτε ως μακρινό το ενδεχόμενο να χαθούν οι εκλογές, άλλα κρίσιμη θα είναι η διαχείριση των τόσων πολλών ομάδων εξουσίας, οι οποίες κινούνται παράλληλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα διεκδικήσουν κομμάτι από την «πίτα», αν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Εκεί βέβαια, θα κριθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει μιλήσει αρκετές φορές για τεχνοκρατικές λύσεις, «φωτογραφίζοντας» την είσοδο στην κυβέρνησή του και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Αναμφίβολα, το 2019 θα είναι μια συναρπαστική χρονιά. Καλή χρονιά σε όλους!

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Loading