Ραντεβού το… 2019 έδωσαν τα funds

Ραντεβού για το… 2019 έδωσαν, επί της ουσίας, οι ξένοι θεσμικοί στο Λονδίνο, κατά τις επαφές τους με στελέχη ελληνικών Τραπεζών και επιχειρήσεων, στο διήμερο συνέδριο για τις ελληνικές μετοχές που ολοκληρώνεται σήμερα.

propoli

Δυστυχώς, το διήμερο συνέδριο -το οποίο συνέπεσε με την εβδομάδα fashion Week στο ξενοδοχείο Μayfair– επιβεβαίωσε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ξένοι επενδυτές αρνούνται να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο, καθώς το 2018 χρηματιστηριακά τελειώνει σε μερικές εβδομάδες. Για να μην έχουν εκπλήξεις στα χαρτοφυλάκιά τους στα τέλη του χρόνου, αναβάλλουν την είσοδό τους στις ελληνικές τράπεζες για την ερχόμενη χρονιά, η οποία είναι εκλογική.

Η στρατηγική τους είναι βραχυπρόθεσμη: Παίρνουν θέσεις και μόλις κερδίζουν μια σημαντική απόδοση αποχωρούν, δεν περιμένουν να εγκλωβιστούν.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μεταδίδουν ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των Funds είναι συγκεκριμένοι στα προβλήματα στην Ελλάδα:

1) Η Ελλάδα αποτελεί μια αγορά στην οποία έχουν χάσει κεφάλαια σε τρεις συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

2) Το παρόν πρόγραμμα με τα πλεονάσματα του 3,5% δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί μακρόν και να περιμένει κανείς να φέρει ανάπτυξη στην Οικονομία.

3) Μεγάλη ζημιά προκάλεσε στο χρηματιστήριο και την οικονομία η έκθεση του ΙMF η οποία επισήμαινε το πρόβλημα του χρέους.

4) Ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών αμφισβητεί την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσει τα τραπεζικά ανοίγματα.

5) Οι τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών που δίνουν οι ξένοι οίκοι -έως και 50%- δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν πόσο κάνουν οι τράπεζες.

6) Δύο τράπεζες ακόμη δεν έχουν ξεκάθαρη διοίκηση και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους επενδυτές.

7) Οι θετικές εξαγγελίες της αντιπολίτευσης θα κριθούν από το ΙMF και μέχρι σήμερα δεν έχουμε αντιδράσεις από τους δανειστές. Εικάζεται ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε μια αντίδραση.

Πτώση 0,57% στον Γενικό Δείκτη

Πέριξ των 690 μονάδων κινείται η Αθήνα, με το Γενικό Δείκτη στις 686,28 μονάδες, με πτώση 0,45%. Η αγορά επιχείρησε να κινηθεί ανοδικά, αλλά γρήγορα οι πωλητές πήραν το πάνω «χέρι».

Πτώση 1,99% για την Alpha Bank, στα 1,28 ευρώ.

Με πτώση 2,42% η Εurobank, στα 0,65 ευρώ.

Με πτώση 0,62% η Εθνική Τράπεζα, στα 1,766 ευρώ.

Με οριακή πτώση η Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,08 ευρώ.

Κέρδη 0,12% για Μυτιληναίο, στα 8,48 ευρώ.

Αμετάβλητα τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 7,5 ευρώ.

Κέρδη 1,64% ο ΟΛΠ, στα 16,10 ευρώ.

Άνοδος 0,58% ο ΟΤΕ, στα 10,41 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Loading