Τέταρτη ημέρα πιέσεων με πτώση 0,50%

Τέταρτη ημέρα πιέσεων στο Χρηματιστήριο, καθώς η Αθήνα συνεχίζει τη δική της ιδιότυπη περιδίνηση, την ίδια ώρα που οι ξένες αγορές καταγράφουν κέρδη.

propoli

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,48% φθάνοντας τις 622 μονάδες. Προηγουμένως, η πτώση είχε φθάσει και το 0,80% φθάνοντας τις 619 μονάδες.

Η πτώση αφορά τόσο τις τράπεζες, όσο και τις μη τραπεζικές μετοχές. Με αφορμή την αβεβαιότητα για τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, οι ξένοι επενδυτές απέχουν κι αυτό παρασύρει σε πωλήσεις και στις υπόλοιπες μετοχές. Αν και στις τράπεζες σημειώνοντας κινήσεις για τη μείωση του ρίσκου (βλέπε κινήσεις στη Eurobank), μια ομάδα ξένων επενδυτών κρίνει ότι, με την έξοδο των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς, η επένδυσή τους δεν είναι η ίδια. Όπως λένε χαρακτηριστικά, επένδυσαν προκειμένου να δουν ανάπτυξη μέσω της ανόδου της αξίας των Collaterals.

Επιπρόσθετα, ένας λόγος αβεβαιότητας για τους ίδιους είναι το γεγονός ότι φοβούνται πως με τη δημιουργία των σχημάτων (SPV’S) θα ζητηθούν κεφάλαια από τους επενδυτές σε δεύτερη φάση, με αποτέλεσμα το dilution (αραίωση της αξίας).

Τι αναφέρουν οι τραπεζίτες

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες τραπεζίτες απαντούν ότι με τη δημιουργία σχημάτων για τα κόκκινα δάνεια μειώνεται το ρίσκο. Εν τέλει, όπως προσθέτουν οι τράπεζες μετατρέπονται σε blue chips με χαμηλό beta, ενώ πριν είχαν υψηλό beta και ρίσκο εξαιτίας της παρουσίας των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς. Όπως προσθέτουν χαρακτηριστικά, «πριν δεν τους άρεσαν τα κόκκινα δάνεια εντός των ισολογισμών, τώρα που φεύγει το ρίσκο πάλι δεν τους αρέσει. Ας αποφασίσουν τι θέλουν».

H «μάχη» αυτή λοιπόν μεταξύ των επενδυτών που δεν κρίνουν θετικές τις τελευταίες κινήσεις εντείνεται από την παρουσία 3-4 funds τα οποία σορτάρουν μονίμως και εκμεταλλεύθηκαν ακόμη και τη μερική άρση των capital controls προχωρώντας σε επίθεση με ανοικτές θέσεις.

Η μετοχή της Alpha bank χάνει 0,35% στα 1,124 ευρώ.

Με οριακή πτώση 0,18% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 1,102 ευρώ.

Κέρδη 0,53% για τη Eurobank, στα 0,4946 ευρώ.

Με πτώση 0,24% η Τράπεζα Πειραιώς, στα 0,828 ευρώ.

Οριακή η άνοδος σε ΟΠΑΠ, στα 8,175 ευρώ.

Πτώση 1,32% τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 7,5 ευρώ.

Πτώση 1,06% για τον ΟΤΕ, στα 10,28 ευρώ.

Οριακή η άνοδος στη ΔΕΗ, στα 1,344 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 8,9 εκατ. ευρώ.

Loading