Η φύση ανέλαβε μόνη της να καθαρίσει τα πλαστικά σκουπίδια του ανθρώπου

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει κάποιους μικροοργανισμούς που βρίσκονταν κατά βάση σε χωματερές οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εξελίχθηκαν έτσι ώστε να καταναλώνουν πλαστικές ύλες.

Ο πλανήτης μας υποφέρει εκτός των άλλων και από την τεραστίων διαστάσεων και συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση της στεριάς και των θαλασσών με πλαστικά σκουπίδια. Για διαφόρους λόγους οι προσπάθειες περιορισμού της χρήσης αλλά και απόρριψης πλαστικών υλών και αντικειμένων δεν έχει επιτευχθεί με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών οι οποίες μολύνουν κυριολεκτικά κάθε γωνιά του πλανήτη.

propoli

Τα τελευταία μόλις 18 χρόνια η τεράστια βιομηχανία πλαστικών έχει παραγάγει τόσο πλαστικό όσο είχε δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του WWF, τουλάχιστον το 75% των πλαστικών που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή απόβλητο. Και τουλάχιστον 1/3 από αυτά τα πλαστικά απόβλητα έχει καταλήξει στη φύση, στο πόσιμο νερό και στις θάλασσες, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων (de Souza Machado et al., 2018).

Στο παιχνίδι όπως φαίνεται για καλή μας τύχη, μπαίνει και η ίδια η φύση η οποία αντιδρά και αναπτύσσει τους δικούς της αμυντικούς μηχανισμούς. Τα τελευταία χρόνια είχαν εντοπιστεί κάποιοι μικροοργανισμοί που βρίσκονταν κατά βάση σε χωματερές οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εξελίχθηκαν έτσι ώστε να καταναλώνουν πλαστικές ύλες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Chalmers στη Σουηδία ανέλυσαν δείγματα DNA που συλλέχθηκε στο έδαφος και τη θάλασσα 38 χωρών από όλες τις περιοχές της Γης. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «mBio» αποκάλυψαν την παρουσία 30 χιλιάδων ένζυμων τα οποία έχουν την ικανότητα να τρώνε δέκα διαφορετικούς τύπους πλαστικών υλών ανάμεσα τους και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ) που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πλαστικές συσκευασίες και ειδικά στα πλαστικά μπουκάλια.

Όπως φαίνεται ένας μεγάλος αριθμός μικροβίων έχει εξελιχθεί για να καταναλώνει πλαστικές ύλες γεγονός που όπως είναι ευνόητο θα βοηθήσει στην προσπάθεια καθαρισμού του φυσικού περιβάλλοντος από τα πλαστικά σκουπίδια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των μικροβίων όπως είναι επόμενο βρίσκεται σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλαστικών σκουπιδιών.

Ωστόσο, η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς πλαστικού και η δημιουργία ενός κλειστού συστήματος στην αλυσίδα αξίας των πλαστικών είναι κομβικά σημεία για να περιορίσουμε την πλαστική ρύπανση έως το 2030. 

Δείτε επίσης:

Loading