Σας αρέσουν τα μελάτα αυγά; Όλα όσα πρέπει να προσέχετε

Είναι ευρέως γνωστό πως τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν τα αυγά τους μελάτα και ανησυχούν, μήπως αυτή η μέθοδος δεν σκοτώνει το βακτήριο της σαλμονέλας και επιφυλάσσει κινδύνους.

propoli

Για να είστε απολύτως σίγουροι ότι τα αυγά σας είναι ασφαλή προς κατανάλωση, θα πρέπει να τα μαγειρεύετε έως ότου τόσο η λευκή σάρκα, όσο και ο κρόκος είναι στερεά. Σημειωτέον δε πως τα φαγητά που περιέχουν αυγό θα πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C.

Αν σας αρέσει “μελάτο” το αυγό ή χρειάζεστε ένα ωμό αυγό για το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήδη παστεριωμένο, το οποίο έχει θερμανθεί σε μία θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Εάν μαγειρεύετε το μη-παστεριωμένο αυγό, μόνο έως ότου ο κρόκος είναι ακόμα υγρός (μελάτο), δεν θα φτάσει σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξοντωθούν όλα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Αν αυτό είναι ή όχι αποδεκτός κίνδυνος υγείας, είναι επιλογή σας.

Δείτε ακόμη: Πότε πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα – Πέντε μύθοι καταρρίπτονται

Loading