Μ. Κεφαλογιάννης στην Atlas TV: “Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, θέλουμε η Τουρκία να μπει σε μία κανονικότητα” (vid)

Στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV φιλοξενήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Μανώλης Κεφαλογιάννης, συζητώντας πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα με τους Χρήστο Τσαλικίδη και Σταύρο Οραήλογλου.

Για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προτιμήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik κατά του κορονοϊού, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε: “Η Ευρώπη πρέπει να πάρει οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει ώστε να βγούμε από αυτή την κρίση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, όμως, με εκπτώσεις. Το θέμα της υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δημοκρατικά κράτη-μέλη της. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα. Αν οι διαδικασίες είναι λίγο πιο δύσκαμπτες και πιο γραφειοκρατικές είναι επειδή οποιαδήποτε άδεια δοθεί πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα που η επιστήμη επιβάλλει, προκειμένου να τα δώσουμε ως ΕΕ στους πολίτες. Αν, λοιπόν, το εμβόλιο Sputnik δεν εγκρίθηκε από την πρώτη μέρα, είναι επειδή δεν είχε τη δυνατότητα για να πάρει αυτές τις άδειες”.

propoli

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σχολίασε: “Είναι πολύ μεγάλο θέμα, όντως εγώ ανησυχώ. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια έχει αλλάξει κατεύθυνση. Πλέον έχει αυτονομηθεί, έχει μια αναθεωρητική πολιτική και φέρεται ως ταραξίας στην περιοχή. Τη μία υβρίζει την κ. Μέρκελ, την άλλη τον κ. Μακρόν… Βλέπετε τις παραβιάσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ασφαλώς θα το πληρώσει πολύ ακριβά η Τουρκία και ο τουρκικός λαός, κάτι που δε μου αρέσει. Η Ελλάδα είναι μία στρατιωτικά υπολογίσιμη δύναμη δε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Βλέπετε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ακόμα και η Ρωσία. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Γι’ αυτό και η Ελλάδα προετοιμάζεται εξοπλιστικά με όλα τα κατάλληλα όπλα”.

“Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα προβοκάτσια του Ερντογάν”

Για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν παίρνει μια αποφασιστική στάση εναντίον της Τουρκίας (με την επιβολή κυρώσεων), ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα περιμέναμε περισσότερα βήματα από την ΕΕ. Αλλά οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι. Πρόσφατα βγήκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι “καταπέλτης” για την Τουρκία. Κι επίσης όλα τα ψηφίσματα θα ψηφιστούν σχεδόν ομόφωνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά… οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Για παράδειγμα, δεν περιμένουμε με κάποιες κυρώσεις να αλλάξουν όλα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι η Τουρκία να μπει σε μία κανονικότητα. Να συμπεριφέρεται σαν ένα πολιτισμένο κράτος και να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Να τονίσω, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να συμπεριφερθούμε με μυαλό. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα προβοκάτσια του κ. Ερντογάν”.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτήθηκε και αν… τα παθήματα του ελληνικού κράτους-λαού έχουν γίνει πλέον μαθήματα: “Νομίζω ότι έχουν γίνει μάθημα μετά το 1974 και την περιπέτεια στην Κύπρο. Τα εξωτερικά θέματα αντιμετωπίζονται με ομοψυχία και ωριμότητα και αντίστοιχη ωριμότητα έχουν και οι πολίτες. Μέχρι τώρα η Ελλάδα μεγαλώνει, από το 1821 και μετά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να παγιώσουμε αυτά τα κεκτημένα του Έθνους, να ενώσουμε τον ελληνικό λαό και την ελληνική ομογένεια και να δώσουμε μία βιώσιμη λύση στην άλλη… μικρή Ελλάδα, την Κύπρο. Σταδιακά η Ελλάδα θα αποκτήσει το πλεονέκτημα και στη θάλασσα και στον αέρα. Βέβαια, δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, καθώς ευνοούμαστε και από τις εκάστοτε περιστάσεις”.

“Θέλω να βλέπω τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού”

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν άφησε ασχολίαστη και την πρόσφατη δημόσια κόντρα μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη και το χαρακτηρισμό της Συμφωνίας του Ελσίνκι ως επιζήμιας: “Θέλω να βλέπω τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού. Θυμίζω ότι το 1999 ήταν όταν 10 ευρωπαϊκά κράτη ενώθηκαν με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Από την άλλη πλευρά με την Τουρκία υπήρχαν κάποια προβλήματα. Όσον αφορά το θέμα που με ρωτάτε, υπάρχει μία ερμηνεία ότι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε η συζήτηση στο Ελσίνκι άφηνε ανοικτά τα εθνικά ζητήματα. Την ευθύνη την είχε ο κ. Σημίτης από το 1999. Αφού είχε μία προσέγγιση τέτοια και πίστευε ότι δεν είναι έξω από την εθνική γραμμή, είχε πέντε χρόνια είτε να συζητήσει με την Τουρκία και να έχει καταλήξει είτε να ακολουθήσει τα βήματα του διεθνούς δικαίου και, σε περίπτωση διαφωνίας, να υπάρξει ένα συνυποσχετικό”.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης στην Atlas TV: “Το ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να επικαιροποιήσει τη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία του” (vid)

Loading