Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα στις απειλές πολέμου

Πρωτοφανής πρόκληση από Τουρκία για «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο: «Θα σας απαντήσουμε στο πεδίο»

Η εμπρηστική ανακοίνωση ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο αφενός απειλεί την Κύπρο με επέμβαση ως απάντηση σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις και αφετέρου κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για… προκλητικές ενέργειες.

propoli

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ελληνική αντίδραση έρχεται λίγες ώρες αργότερα:

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματα της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο», τονίζουν, σύμφωνα με το protothema.gr διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Μητσοτάκης: Υπόλογος της ΕΕ η Τουρκία μετά τις ευθείες απειλές της Άγκυρας

Όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να εκθέσει στους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας για δεύτερη ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών -μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Αξιοποιώντας και την επίσημη ατζέντα των σημερινών διεργασιών, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους του τόσο για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας τις τελευταίες ώρες, όσο και για την εν γένει συμπεριφορά της, ειδικότερα απέναντι στην ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό.

Τσαβούσογλου: Θα χρησιμοποιήσουμε «σκληρή δύναμη»

Μιλώντας στο TRT World ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία. Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε, για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Παράλληλα ο πρόεδρος μας κ. Ερντογάν έκανε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δείτε επίσης: EKTAKTO – Θεσσαλονίκη: Μόνο στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr


Loading