Γ. Βαρουφάκης: «Δεν θέλουμε ρήξη, αλλά δεν τη φοβόμαστε»

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να αναλύσει το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» με τους Σταύρο Οραήλογλου και Γιάννη Στρίκο.

propoli

Ο επικεφαλής του κόμματος, αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο την επόμενη ημέρα στην οικονομία, όσο και στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία δείχνει απόλυτα σύμφωνος.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας:

Για το αν ισχύει ότι του δόθηκαν λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με αυτές που δόθηκαν σε άλλους πολιτικούς:

«Ισχύει κάτι χειρότερο. Γιατί τέσσερα χρόνια τώρα, ζούμε μια δολοφονία χαρακτήρα, μία δαιμονοποίηση, που βασίζεται σε κατάφωρα ψέματα και τα οποία ξεκίνησαν από τη Χρυσή Αυγή, έπειτα πέρασαν στον χώρο της ΝΔ, κατόπιν στον ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξαν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ξέρετε, όταν σας άκουσα πριν να λέτε ότι διαφωνείτε σχεδόν σε όλα μαζί μου, εγώ θεωρώ ότι η διαφωνία είναι το άλας της γης, ότι το να κάνουμε έναν έντιμο διάλογο επικεντρωμένοι σε αυτά τα οποία πραγματικά διαφωνούμε, είναι η άγρια ομορφιά της Δημοκρατίας και του διαλόγου. Έτσι κι αλλιώς εγώ πανεπιστημιακός ήμουν σε όλη μου τη ζωή και εκεί η γνώση προωθείται όταν ένας πανεπιστημιακός, ένας εξερευνητής, καταθέτει μια υπόθεση εργασίας και δουλειά των συναδέλφων του είναι να την καταρρίψουν. Μόνο μέσα από αυτή την άγρια διαμάχη ιδεών, προωθείται η γνώση, ο διάλογος και η κοινωνία. Η διαστρέβλωση όμως, το να σε χτυπάνε για πράγματα που δεν έχεις κάνει ή δεν έχει πει τα οποία με γκεμπελίστικο τρόπο και στη βάση του θεωρήματος που αναφέρει πως «αν θες να διαστρεβλώσεις μια συζήτηση πες ένα τεράστιο ψέμα και επανέλαβε το συνέχεια» δεν βοηθάει.

Για τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τον ίδιο στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι η «συνεργασία θα έπρεπε να έχει τελειώσει νωρίτερα»:

«Κοιτάξτε αυτό εγώ το σέβομαι. Δεν είναι διαστρέβλωση αυτό. Είναι η άποψή του. Και άποψη μπορεί να έχει ο καθένας μας. Και εγώ δηλώνω ότι έκανα λάθος επιλογή εμπιστευόμενος τον κ. Τσίπρα. Σε τελική ανάλυση έχει δίκιο, γιατί από την στιγμή που φαίνεται ότι εξ’ αρχής είχε αποφασίσει ότι θα μιλάει για ρήξη αλλά δεν θα την κάνει, υπογράφοντας κάθε παλιόχαρτο που θα του δώσουν από τις Βρυξέλλες, εγώ πράγματι, ήμουν η χειρότερη επιλογή για κάτι τέτοιο. Γιατί εγώ δεν θα γινόμουν υπουργός Οικονομικών. Ο μόνος λόγος που δέχτηκα την τιμητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν επειδή είχαμε συμφωνήσει ότι από τη στιγμή που η χώρα έχει βυθιστεί στην διαφαινόμενη πτώχευση, δεν είχε δικαίωμα να πάρει άλλα δανεικά, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό πίστευα το 2009. Από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας, δεν ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμα και στη ρήξη για να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, ήταν τεράστιο λάθος του να με πιέσει να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών. Αφού ήθελε να συμβιβαστεί, όπως συμβιβάστηκαν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί με τη χρεοδουλοπαροικία θα έπρεπε να το κάνει, διορίζοντας σε αυτή τη θέση κάποιον άλλον».

Για το πότε κατάλαβε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε σκοπό να πάει σε ρήξη:

«Πρέπει να πω ότι δεν ήθελα να το καταλάβω. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Ήθελα να πιστέψω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εννοούσε αυτά που έλεγε. Κι ενώ έβλεπα ότι από τις αρχές Μαρτίου υπήρχε μια απόκλιση πράξεων και λόγων, δεν ήθελα να το πιστέψω. Ήθελα να κρατήσω την ελπίδα ζωντανή, ότι ο Αλέξης (σ.σ. Τσίπρας) κάποια στιγμή, παρά το γεγονός ότι καθημερινά διαπίστωνα ότι κάνει πράγματα πίσω από την πλάτη μου που πρώτα από όλα υπονόμευαν τον ίδιο και τον λαό μας, θα κάνει αυτά που έλεγε πως θα κάνει. Όταν όμως φτάσαμε στο βράδυ του δημοψηφίσματος και ο ίδιος μου είπε «Γιάνη ήρθε η ώρα να συνθηκολογήσουμε», δεν μπορούσα πια να εθελοτυφλώ και γι’ αυτό παραιτήθηκα».

Για το αν εννοεί ότι το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 ήταν τελικά προσχηματικό:

«Νομίζω ότι έχουμε μια ιερή υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που μας ακούν να μη μηρυκάζουμε τα ίδια και τα ίδια. Αυτή την ερώτηση την έχω απαντήσει τουλάχιστον 1000 φορές, έχω γράψει ολόκληρο βιβλίο γι’ αυτό, αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία σημασία πλέον. Σημασία έχει, ότι έγινε συνθηκολόγηση, ότι τα παιδιά μας συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό, ότι όλοι οι επιχειρηματίες πληρώνουν 100% προπληρωμή φέτος του φόρου της επόμενης χρονιάς, ότι καταργήθηκε το ΕΚΑΣ, ότι πουλήσαμε τον ΟΣΕ για 43 εκ. ευρώ σε μια πτωχευμένη επιχείρηση. Αυτά έχουν σημασία. Αν θέλετε να μάθετε τι ειπώθηκε εκείνο το βράδυ, διαβάστε το βιβλίο μου. Τούτη τη στιγμή έχουμε υποχρέωση να κοιτάμε μπροστά».

Για το πως γυρίζει η κατάσταση σήμερα:

«Είναι πολύ απλό. Εμείς ως ΜέΡΑ25 έχουμε διατυπώσει επτά τομές που νομίζουμε ότι πρέπει να γίνουν σήμερα. Ως απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Γιατί αυτό το ερώτημα που θέτετε, είναι το πιο σημαντικό ερώτημα. Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν τα «λουκέτα», να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να πηγαίνουν στη Βουλγαρία και να σταματήσουν τα παιδιά μας να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτά είναι τα σημαντικά ερωτήματα. Όλα τα άλλα, για τον Βαρουφάκη, τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη δεν αφορούν τον κόσμο. Εμείς, ως υπεύθυνο κόμμα που ζητά την ψήφο του λαού, έχουμε απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα ζητάμε άμεση κατάργηση της προπληρωμής φόρου. Δεν είναι δυνατόν να ζητάς από έναν επιχειρηματία να σου δίνει, όχι μόνο το φόρο που αντιστοιχεί στα εισοδήματα του 2018, αλλά και τον φόρο που αντιστοιχεί σε όλα τα εισοδήματα του 2020, τα οποία καθώς δεν γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι, υπολογίζονται στη βάση του 2018 που σήμερα μπορεί να μην υπάρχουν.

Αυτό λοιπόν το καταργείς. Δεν το διαπραγματεύεσαι με κανέναν. Δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου, είναι ένα όνειδος, είναι ένα έγκλημα κατά της λογικής, είναι κάτι που κάνεις σε μια χώρα αν θέλεις να την καταστρέψεις. Και δεν έχει σημασία αν έχεις ευρώ, αν έχεις γεν, αν έχεις δολάρια, αν έχεις στραγάλια ή αν έχεις δραχμές. Η δημόσια περιουσία δεν πρέπει να ξεπουλιέται πλέον για φραγκοδίφραγκα σε εταιρείες που δεν έχουν καν τη βούληση και τη δυνατότητα να φέρουν επενδύσεις. Όπως η ιταλική εταιρεία που αγόρασε τα τρένα μας. Εμείς τι λέμε; Παίρνεις το υπερταμείο, παίρνεις το ΤΑΥΠΕΔ τα συνενώνεις, αλλάζεις το καταστατικό, παύουν οι πωλήσεις, τους δίνεις μια τραπεζική άδεια και δημιουργείς μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα χρησιμοποιεί ως εχέγγυο τη δημόσια περιουσία, για να δανείζεται και δανείζει μετά τον ιδιωτικό τομέα».

Για το αν το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 θα μας οδηγήσει σε μια ρήξη με τους δανειστές:

«Έτσι πρέπει. Δεν γίνεται αλλιώς. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους. Αν δεν είμαστε έτοιμοι, τότε να κατεβάσουμε τα ρολά της χώρας, να αποδεχτούμε τον αφελληνισμό, να αποδεχτούμε ότι τα παιδιά μας θα φύγουν, ότι θα γίνουμε ένα Κόσσοβο με ωραίες παραλίες. Αυτή τη δυστροπία πρέπει να την αποδεχθούμε όσοι σκιαζόμαστε με την ιδέα της ρήξης με τις πολιτικές των δανειστών. Εμείς δεν θέλουμε ρήξη, δεν θέλουμε καμία ρήξη. Εμείς θέλουμε το ευρώ. Ωστόσο εμείς δεν φοβόμαστε τη ρήξη. Δεν φοβόμαστε την έξοδο από το ευρώ ή τουλάχιστον δεν τα φοβόμαστε περισσότερο από ότι φοβόμαστε την ερημοποίηση της χώρας με το «ΝΑΙ» σε όλα. Σε δανειστές που από τη μια γνωρίζουν ότι σ’ αυτά που λέμε έχουμε δίκιο, αλλά από την άλλη δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κοκορομαχία αξιωμάτων μεταξύ Γερμανίας – Γαλλίας. Για εμάς θέλουν να πάμε σε μια γωνίτσα, να κουλουριαστούμε, να πεθάνουμε ήσυχα και να μην τους ενοχλούμε. Εμείς ως πατριώτες λέμε ότι αυτό δεν θα το κάνουμε. Αν συνεχίζουμε να βάζουμε τον φόβο πάνω από όλα θα διαλύσουμε και την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ενδεχόμενος νέος πρωθυπουργός θα περπατήσει στα παπούτσια του Αλέξη Τσίπρα σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική:

«Βεβαίως και θα το κάνει. Και θα το κάνει γιατί δεν έχει ο ίδιος οικονομική πολιτική, όπως δεν έχει και ο Τσίπρας. Από την στιγμή που υπογράφεις το μνημόνιο και λες «ΝΑΙ σε όλα» και πας συναινετικά με το Euroworking group, έχεις λήξει. Δεν είσαι πρωθυπουργός. Είσαι απλά ένας κλητήρας, ο οποίος απλά μένει στο Μαξίμου. Σου στέλνουν τα νομοσχέδια με e-mail, τα περνάς στη Βουλή, δεν τα διαβάζεις και πάρα πολύ για να μη ψυχοπλακωθείς, οι βουλευτές σου το ίδιο γιατί δεν θα μπορέσουν μετά να τα ψηφίσουν, και συνεχίζουμε με όλη αυτή τη σκοτοδίνη που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ίσως ο πιο τυχερός μνημονιακός εν δυνάμει πρωθυπουργός, γιατί πολύ απλά ο κ. Τσίπρας του έχει κληροδοτήσει το 4ο μνημόνιο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2032».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Ήταν μια καλή Συμφωνία, που έγινε για λάθος λόγους με καταστροφικό τρόπο. Δεδομένης της εθνικής μας ήττας στο συγκεκριμένο θέμα εδώ και 25 χρόνια, γιατί ας μη κρυβόμαστε, η συγκεκριμένη χώρα σε όλο τον κόσμο είναι γνωστή απλά ως «Μακεδονία», το να φύγει ένα τηλεγράφημα από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων να πάει όπως πήγε στον Καναδά, στη Ν. Ζηλανδία και στην Αυστραλία και τους λέει ότι «από εδώ και πέρα δεν θα μας λέτε Μακεδονία, αλλά Βόρεια Μακεδονία», είναι σημαντικό. Το γεγονός ότι δέχθηκαν να βάλουν στο Σύνταγμά τους ως όρο ότι: 1ον δεν έχουν καμία σχέση με τη Αρχαία Ελληνική Μακεδονία, 2ον ότι δεν έχουν καμία απολύτως βλέψη έστω και σε ένα τετραγωνικό εκατοστό της δικής μας Μακεδονίας, είναι μεγάλες διπλωματικές νίκες.

Επίσης, άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου που το έλεγαν «Μέγας Αλέξανδρος» και του αυτοκινητόδρομου. Αυτά είναι τα μέγιστα που μπορείς να κερδίσεις με διπλωματική μέθοδο. Επιπλέον το γεγονός ότι αυτή η χώρα πλέον έχει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος ιστορικά είναι σωστός, ενώ ταυτόχρονα έχει περαστεί το τέλος της προσποίησης περί απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να κερδίσουμε. Η υποκρισία του κ. Μητσοτάκη σε αυτό το ζήτημα είναι απίστευτη. Εμείς ως ΜέΡΑ25 εισπράττουμε το πολιτικό κόστος και λέμε ότι αυτή η Συμφωνία είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε.

Όσο για το κομμάτι της εθνότητας και της ιθαγένειας, θα σας πω ότι μικρός ήμουν μεγάλος θιασώτης της Πηνελόπης Δέλτα. Έχω διαβάσει τα «Μυστικά του Βάλτου» και τα ξαναδιάβασα πρόσφατα. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Στο βιβλίο αυτό, η γλώσσα τους αναφέρεται ως «Μακεδονίτικα». Εμείς οι ίδιοι αποκαλούσαμε τη γλώσσα τους «Μακεδονίτικα». Δεν βλέπω γιατί να έχουμε πρόβλημα να την αποκαλούμε και σήμερα «Μακεδονίτικα». Αν την χρησιμοποιούσε έτσι η Πηνελόπη Δέλτα όταν αναφερόταν στους δικούς μας Μακεδονομάχους, τους ήρωες μας που απελευθέρωσαν τη Μακεδονία μας, δεν βλέπω γιατί εμείς να έχουμε πρόβλημα».

Loading