Γ. Τσίπρας: “Η ανατροπή θα γίνει πραγματικότητα”

Του Γ. Συμεωνίδη

propoli

Απόλυτα εφικτή θεωρεί ο Γιώργος Τσίπρας την ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αν πρυτανεύσουν η λογική και η ελπίδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Politik ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Δυτική Αττική κι επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, εκτιμά πως αυτό που καταγράφηκε στις 26 Μαΐου ήταν η συσσωρευμένη κόπωση του ελληνικού λαού ύστερα από τόσα χρόνια προσπαθειών και θυσιών κι όχι μια ισχυρή θετική προσδοκία με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ. Παραδέχεται, πάντως, ότι έπαιξαν ρόλο και κυβερνητικές αδυναμίες κι ελλείψεις, όπως η δυσκολία στο να στηριχτούν ισότιμα όλες οι κοινωνικές ομάδες που συμπιέστηκαν μέσα στην κρίση. Γι’ αυτό και σημειώνει πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την προσεχή τετραετία στηρίζεται στην ισορροπημένη διανομή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες του μερίσματος από την ανάπτυξη.

Όσον αφορά την καθυστέρηση στο να αντιληφθούν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους τα οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ειδικότερα πως η ανεργία εύκολα αυξάνεται και δύσκολα μειώνεται και πως χρειάστηκαν χρόνια δουλειάς από την κυβέρνηση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιστρέψει η χώρα σε αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης. Υποστηρίζει, πάντως, πως οι προοπτικές της οικονομίας είναι πια επιταχυνόμενα θετικές κι αυτό περνά μήνα με το μήνα και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σε σχέση, εξάλλου, με την εκλογική περιφέρεια στην οποία κατεβαίνει υποψήφιος, αναφέρει πως η Δυτική Αττική πρέπει να πάψει να είναι η «πίσω αυλή» της Αθήνας, δεσμεύεται ότι θα βρίσκεται και την επόμενη ημέρα δίπλα στους κατοίκους της και υπενθυμίζει πως από την θέση του στο Οικονομικό Γραφείο Πρωθυπουργού ασχολήθηκε με μεγάλα ζητήματα της περιοχής και συνέβαλε στο να δοθούν λύσεις, όπως για την εκκίνηση μετατροπής της χωματερής Άνω Λιοσίων σε ενεργειακό πάρκο και για το Ναυπηγείο Ελευσίνας.

«Επιταχυνόμενα θετικές οι προοπτικές της οικονομίας»

Γιατί οι πολίτες δείχνουν να πιστεύουν περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν μιλά για φοροελαφρύνσεις και ισχυρή ανάπτυξη κι όχι τον Αλέξη Τσίπρα;

«Δεν συμφωνώ ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία. Αυτό που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν η συσσωρευμένη κόπωση του ελληνικού λαού ύστερα από τόσα χρόνια προσπαθειών και θυσιών. Και όχι μια ισχυρή θετική προσδοκία με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ. Επίσης έπαιξαν ρόλο δικές μας αδυναμίες και ελλείψεις, η δυσκολία που είχαμε στο να στηριχτούν ισότιμα όλες οι κοινωνικές ομάδες που συμπιέστηκαν μέσα στην κρίση. Γιατί θέσαμε αναγκαστικά ως προτεραιότητα της κυβέρνησής μας τους πιο αδύναμους. Έχουμε αντιληφθεί πλήρως τα προβλήματα που εκφράστηκαν με τη λαϊκή ψήφο, το πρόγραμμά μας για την προσεχή τετραετία στηρίζεται στην ισορροπημένη διανομή του μερίσματος από την ανάπτυξη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολλά στατιστικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα την τελευταία τετραετία και τη γενικότερη βελτίωση της οικονομίας. Γιατί, όμως, οι πολίτες δεν τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά στην καθημερινότητά τους;

«Γιατί όπως κάθε οικονομικός επιστήμονας γνωρίζει η ανεργία εύκολα αυξάνεται και δύσκολα μειώνεται. Όπως εύστοχα έχει λεχθεί, συνολικά η ζημιά που προκλήθηκε με την αθροιστική μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25% το 2009-2014 είναι αντίστοιχη με αυτήν που προκαλεί ένας πόλεμος. Χρειάστηκαν χρόνια δουλειάς από την κυβέρνηση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιστρέψουμε σε αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι προοπτικές της οικονομίας είναι πια επιταχυνόμενα θετικές και αυτό περνάει μήνα με το μήνα και στην καθημερινότητα των πολιτών. Αρκεί να μην κλοτσήσουμε μόνοι μας οι Έλληνες την καρδάρα με το γάλα, να μη φέρουμε πίσω στην κυβέρνηση αυτούς που μας έβαλαν στην κρίση».

«Αν πρυτανεύσουν η λογική και η ελπίδα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην επιστροφή στην κάλπη εκείνων που απείχαν στις 26 Μαΐου και στον «επαναπατρισμό» όσων επέλεξαν μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές. Μπορεί, όμως, το αίσθημα της απογοήτευσης για τα πεπραγμένα μιας τετραετίας να μεταβληθεί σε ψήφο, έστω ανοχής, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα μόλις μήνα;

«Είναι απόλυτα εφικτό αν πρυτανεύσουν η λογική και η ελπίδα. Η λογική που λέει ότι μετά την τραγική αποτυχία των νεοφιλελεύθερων συνταγών το 2010-2014 δεν μπορεί να ζητούν μια νέα ευκαιρία και μάλιστα στην ακόμη πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή τους, την οποία εκφράζει η σημερινή ΝΔ. Η ελπίδα που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάναμε πράξη με εκατοντάδες θετικά μέτρα, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ελπίδα μέσα από το ρεαλιστικό σχέδιό μας και το προοδευτικό-δημοκρατικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όχι μόνον λοιπόν είναι εφικτό, αλλά θα γίνει πραγματικότητα».

Γιατί οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής να επιλέξουν τον Γιώργο Τσίπρα στις 7 Ιουλίου;

«Γιατί η Δυτική Αττική πρέπει να πάψει να είναι η πίσω αυλή της Αθήνας. Γιατί θα είμαι και αύριο εδώ, δίπλα στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα από τη θέση μου στο Οικονομικό Γραφείο Πρωθυπουργού να ασχοληθώ με μεγάλα ζητήματα της περιοχής και συνέβαλα στο να δοθούν λύσεις. Τα δύο σημαντικότερα ήταν η εκκίνηση μετατροπής της χωματερής Άνω Λιοσίων σε ενεργειακό πάρκο, και η δρομολόγηση λύσης για το ναυπηγείο, Ελευσίνας ώστε να καταστούν βιώσιμα με διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Πιστεύω ότι η Δυτική Αττική μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα. Παρά την αποβιομηχάνιση που έχει υποστεί, διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό.

Έχω πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί στην Δυτική Αθήνα επί δεκαετίες. Το πρόβλημα της ασφάλειας, της ανεργίας, της ποιότητας ζωής και ιδιαίτερα το περιβαλλοντικό. Δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεσμεύουν πολύτιμες εκτάσεις χωροθετήθηκαν μαζικά στην περιοχή και μάλιστα χωρίς σχεδιασμό για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών τους. Περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων μέσα από τη συνεχή, σχεδόν σκόπιμη, αδιαφορία της κρατικής εξουσίας.

Ξεκινήσαμε συλλογικά την προηγούμενη τετραετία να αξιοποιούμε τις δυνατότητες και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Για πρώτη φορά διατυπώθηκε από εμάς μια στρατηγική στο περιφερειακό συνέδριο που αν υλοποιηθεί θα δώσει συνολικές λύσεις. Χρειάζεται όμως επιτάχυνση σε τοπικό επίπεδο, στοχευμένες παρεμβάσεις και πολιτική αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση προς τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας».


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Loading