Ευ. Καϊτετζίδης: «Μια ανίερη συμμαχία γεννάει τέρατα»

Η συζήτηση με έναν άνθρωπο του επιπέδου, της γνώσης και της εμπειρίας του Στάθη Καϊτετζίδη είναι το λιγότερο απολαυστική μιας και σε βάζει με έναν μοναδικό τρόπο στην πραγματικότητα του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου την ώρα που μιλά για τα θέματα, τα προβλήματα και την εξέλιξη τους τα τελευταία είκοσι χρόνια.

propoli

Ο πρώην δήμαρχος έχει γνώση και άποψη τόσο για τα πρόσωπα, όσο και για τις πολιτικές που ακολούθησαν όλο αυτό το διάστημα, ενώ δεν διστάζει να εκφέρει όσα πιστεύει καθώς δεν έχει στόχο τις δημόσιες σχέσεις, άλλα την ουσία.

Πως ένας άνθρωπος με αναγνωρισμένο από εχθρούς και φίλους έργο στην περιοχή, πήρε την απόφαση να βρεθεί σε ένα ψηφοδέλτιο και σε αυτές τις εκλογές;

Συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό ‘’ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ‘’ με επικεφαλής τον κ. ΝΙΚΟ ΖΥΓΑ, διότι μου προκαλεί μελαγχολία η επί 20 χρόνια υποχώρηση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, η ανατροπή της αναπτυξιακής πορείας του δήμου μας, η υποβάθμιση της οικονομικής θέσης επαγγελματιών και εργαζομένων.

Δεν διεκδικώ απολύτως τίποτα για τον εαυτό μου, είναι χρέος και υποχρέωσή μου απέναντι στους πολίτες του δήμου  μας που γενναιόδωρα με τίμησαν με την ψήφο τους στο παρελθόν.

Πιστεύω ότι τίποτα δεν γίνεται μόνο του, πιστεύω στους ανθρώπους που δεν περιμένουν απλώς το ‘’ θαύμα ‘’ αλλά δουλεύουν γι’ αυτό.

Κάθε νεοεκλεγείς δήμαρχος πρέπει να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Αυτό θέλω να το κρίνει ο λαός μας που έχει μνήμη και κρίση.

Πως κρίνετε τις υπόλοιπες υποψηφιότητες;

Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, την σκέψη και την ψυχή κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία. Αυτό δηλαδή που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες ‘’αρχή άνδρα δείκνυσι‘’.

Πιστεύω ότι όλοι οι επικεφαλής των συνδυασμών θέλουν να προσφέρουν, να κάνουν κάτι καλό. Όμως ενώ όλοι θέλουν, λίγοι μπορούν. Δυστυχώς σε αρκετούς πολίτες μας κατά το παρελθόν, αλλά και τώρα, προβάλετε η λογική του δημάρχου ‘’καλού παιδιού’’. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στο  ‘’ ικανό παιδί ‘’ που θέλει αλλά και που μπορεί. Το ‘’ καλό παιδί‘’ είναι θετικό ατομικό στοιχείο που αφορά την οικογένειά του, το ικανό παιδί είναι αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει τους πολίτες.

Είδαμε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο κ. Μανδαλιανός να έχει στο πλευρό του από την μία τον κ. Στάθη Λαφαζανίδη και από την άλλη τον κ. Κώστα Σωτηράκη. Τι δείχνει για εσάς η φωτογραφία αυτή και η σημειολογία της;

Από τα άτομα που γνωρίζω τα οποία συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του κ. Μανδαλιανού συμπεραίνω ότι αυτό το ψηφοδέλτιο βασίζεται στις αντιθέσεις και όχι στις θέσεις που πρέπει να έχει ένας συνδυασμός. Μάλλον κινείται στην λογική ‘’ ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου ‘’. Ο κ. Λαφαζανίδης οφείλει στον πατέρα του κ. Μανδαλιανού που τον έκανε δήμαρχο και προσπαθεί να το ανταποδώσει στον γιό του. Από την άλλη πλευρά προσπαθεί να διατηρήσει τα ‘’ κεκτημένα ‘’, παρ’ όλο που αυτά προσβάλουν την ίδια την ιστορία του κ. Λαφαζανίδη. Κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να είσαι δήμαρχος 16 χρόνια και παρ’ όλη την φήμη και την δημοσιότητα που έχεις αποκτήσει, όταν χάνεις τις εκλογές αναζητάς θέση εργασίας ‘’ εξασφαλισμένου μισθού ‘’ πάλι δια μέσου της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να τολμάς να ασκήσεις το προσωπικό σου επάγγελμα. Το θεωρώ ντροπή. Δεν θα το έκανα ποτέ.

Τον κ. Σωτηράκη τον γνωρίζω λιγότερο. Απ’ αυτά που έχω μάθει από παλιούς συνεργάτες του, από δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, αλλά και από την πορεία του τα τελευταία 4 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, συμπεραίνω ότι ο κ. Σωτηράκης ξέρει τι δεν θέλει αλλά δεν ξέρει τι θέλει.

Είναι μια ανίερη συμμαχία. Από τέτοιου είδους διασταυρώσεις γεννιούνται τέρατα. Ευτυχώς τα τέρατα έχουν μικρή διάρκεια ζωής.

Τι είναι αυτό που λείπει από το Ελευθέριο – Κορδελιό και γιατί;

Είναι πιο εύκολο να απαντήσει κανείς στο τι δεν λείπει από το Ελευθέριο – Κορδελιό παρά στο τι λείπει. Κάθε τομές της ζωής παρουσιάζει ελλείψεις ή πλήρη απουσία. Η σχολική στέγη, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα έργα υποδομής, η οικονομική δραστηριότητα, η κοινωνική μέριμνα και φυσικά η ποιότητα ζωής σε σχάση με το επιβαρυμένο περιβάλλον, η ασφάλεια των πολιτών, η κυκλοφοριακή ρύθμιση.

Θεωρώ ότι ο δήμος μας μέχρι το 1998 είχε καταφέρει να επιλύσει σημαντικά προβλήματα. Από το 1999 ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία. Ο δήμος μεγάλωσε και ο πληθυσμός αυξήθηκε, αντίθετα η προσπάθεια από πλευράς της δημοτικής αρχής μειώθηκε. Επιπλέον η διαφορά έγινε περισσότερο εμφανής διότι άλλοι δήμοι στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκαν και η διαφορά μεγάλωσε.

Στο Ελευθέριο – Κορδελιό έχει δημιουργηθεί ένα κενό 20 ετών, αυτό βασικά είναι η αιτία των παραπάνω ελλείψεων.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα σε κάθε δημοτική ενότητα;

Τα ίδια προβλήματα έχουν και οι δύο δημοτικές ενότητες. Ανάλογα με την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση και την καθημερινότητα κάθε ομάδα πολιτών έχει να προβάλει το δικό της πρόβλημα, το οποίο θεωρεί κυρίαρχο και έχει απόλυτο δίκιο. Αν μιλήσει κανείς με μαθητές και τους γονείς τους, θα του πουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παιδεία. Αν μιλήσει με αθλητές θα πουν ότι λείπουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι μητέρες με μικρά παιδιά θα πουν ότι δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, οι πεζοί θα ζητήσουν την διάνοιξη των πεζοδρομίων, οι καταστηματάρχες θέλουν ασφάλεια και κυκλοφοριακή ρύθμιση και επιτέλους διόρθωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα ζητήσουν το δικαίωμα στο αυτονόητο. Φυσικά όλοι συμφωνούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το περιβάλλον και αυτό δεν έχει σύνορα στις δύο δημοτικές ενότητες.

Θεωρείται ότι εκπροσωπείται ο προοδευτικός χώρος στις εκλογές αυτές, και αν θα πρέπει να υπάρχει πολιτικό πρόσημο στην αυτοδιοίκηση;

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι πιστεύω ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι ευκαιρία ισχυροποίησης των κυβερνήσεων ή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και αυτό δεν το λέω σήμερα. Όσοι με γνωρίζουν θυμούνται ότι αυτή ακριβώς ήταν η πρακτική μου όταν ήμουν υποψήφιος δήμαρχος αλλά και όταν ήμουν δήμαρχος. Οι προοδευτικοί άνθρωποι και οι προοδευτικές ιδέες είναι αυτές που δημιουργούν τον προοδευτικό χώρο. Με αυτήν την ένια θεωρώ ότι ο προοδευτικός χώρος εκπροσωπείται στον συνδυασμό ‘’ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ‘’ με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Νίκο Ζυγά.

Αρνούμαι τι κομματικές ταμπέλες στις δημοτικές εκλογές, και αυτό το έδειξα κατά την διάρκεια της θητείας μου στο δήμο, και το απέδειξε με την ψήφο του ο λαός μας κυρίως στις δημοτικές εκλογές το 2002. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να υπάρχει πολιτικό πρόσημο στις δημοτικές εκλογές υπό την ένια ότι όλα τα πράγματα έχουν πολιτική θέση. Δεν δέχομαι τον απολιτικό πολίτη και πολύ περισσότερο απολιτικό υποψήφιο δήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο, αρκεί να γνωρίζει που είναι το σύνορο που δεν πρέπει να υπερβαίνει.

Μπορεί να δουλέψει το σύστημα της απλής αναλογικής ή θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και ακυβερνησίας;

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές είναι θετική εξέλιξη. Είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε ως συνδυασμοί, ως άτομα αλλά και ως πολίτες. Στην Ευρώπη αυτό είναι καθιερωμένο και λειτουργεί. Στη χώρα μας έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι το πάθος το γινάτι και οι εγωισμοί που μας διακρίνουν είναι αρνητικό σημείο και κίνδυνος ακυβερνησίας. Πρέπει να αυξήσουμε τον πολιτικό πολιτισμό  μας. Ο συνδυασμός μας θα συμβάλει την επόμενη μέρα των εκλογών σ’ αυτή την κατεύθυνση από όποια θέση και αν βρεθεί. Θα είναι βέβαια πιο εύκολο να το αποδείξουμε αν βρεθούμε στη θέση της διοίκησης του δήμου.

Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να καταθέσω τις σκέψεις μου δημόσια, επίσης να δηλώσω ότι σέβομαι και τιμώ την κάθε υποψηφιότητα, αρκεί αυτή να μην χαρακτηρίζεται με τα στοιχεία του καριερισμού, του συμφεροντολογισμού  και της ιδιοτέλειας. Καλή τύχη σε όλους.

Loading