Θ. Πανταλέων: Θα εργαστώ σκληρά για τη δυτ. Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
Ο Θεόδωρος Πανταλέων, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα μιλά στην «Politik» για την υποψηφιότητά του, επισημαίνοντας ότι θέλει με όλες τις δυνάμεις του να συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από όπου και κατάγεται.

propoli

-Τι είναι αυτό που σας ώθησε να περάσετε από το επιχειρείν στην πολιτική, καθώς έχετε πίσω σας μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία;

«Νιώθω πιο ώριμος από ποτέ να συνεισφέρω στον τόπο μου. Νιώθω ότι χρωστάμε στον τόπο μας και δεν μας χρωστά. Αυτό που με ώθησε να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι μια βαθιά πεποίθηση και στάση ζωής που έχω μέχρι σήμερα, να μην περιμένω από τους άλλους να κάνουν αυτό που μπορώ να κάνω εγώ. Η κριτική ή οι προτάσεις από το σαλόνι του σπιτιού μας, η αποστασιοποιημένη στάση έναντι όλων των σύγχρονων προκλήσεων είναι κάτι που με ενοχλεί. Μέσα από την επαγγελματική πορεία και εμπειρία μου έχω μια πλήρη εικόνα προβλημάτων και δυνατοτήτων και επιθυμώ ταυτόχρονα να εκπροσωπήσω έναν κόσμο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τον κόσμο της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί πιστεύω πως αυτοί  αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

-Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να πρωταγωνιστήσει στο άμεσο μέλλον; Ποιες δηλαδή οι προτεραιότητες κατά την άποψή σας;

«Ο τόπος μας έχει πολλές δυνατότητες. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε μία περιφέρεια που θα συγκρίνεται με τις ανάλογες ευρωπαϊκές, που θα συγκλίνει με το την Ευρώπη και θα προσφέρει ευκαιρίες στους κατοίκους της και ποιότητα ζωής. Ήδη στην Κεντρική Μακεδονία έχουν γίνει πολλά και σημαντικά έργα. Οι υποδομές που ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται ανοίγουν νέες προοπτικές. Καθιστούν την ευρύτερη περιοχή κόμβο εμπορίου, εκπαίδευσης, μεταφορών, παραγωγής. Ενδεικτικά αναφέρω
ότι πρέπει να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: Στον πρωτογενή τομέα με ανάπτυξη αγροτοδιατροφικών προϊόντων υψηλής αξίας, στην αξιοποίηση όλου του επιστημονικού και ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην αύξηση του τουρισμού»

«Δεν αποδέχομαι ως τετελεσμένο την υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης»

-Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου άλλωστε είστε και υποψήφιος, ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα και που θα εστιάσετε εφόσον εκλεγείτε;

«Μεγάλωσα στη δυτική Θεσσαλονίκη από φτωχή οικογένεια με προσφυγικές ρίζες. Συγκεκριμένα στο Κορδελιό από την πλευρά της μητέρας μου, αλλά και παραδίπλα, στον Εύοσμο από την πλευρά του πατέρα μου. Αυτό που ποτέ δεν αποδέχθηκα ως τετελεσμένο  -και προσπάθησα από κάθε μετερίζι να αντιστρέψω- είναι η υποβάθμιση των δυτικών προαστίων έναντι των υπολοίπων. Θέλετε παλιότερα λάθη, παραλείψεις, προκαταλήψεις, διάφοροι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι δημιούργησαν μία πραγματικότητα όπου ο κάτοικος της δυτικής Θεσσαλονίκης ζει σε χειρότερο περιβάλλον, με χειρότερες συγκοινωνίες, σε έναν προβληματικό αστικό ιστό, με λιγότερες ευκαιρίες ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, λιγότερο πράσινο, χειρότερη χωροταξία κ.ο.κ Αυτό θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να το αλλάξω φέρνοντας στο επίκεντρο με επιμονή και συνέπεια τα προβλήματα αυτών των περιοχών. Είναι αν θέλετε και μια υπόσχεση αυτή στην παλιά μου γειτονιά».

-Δηλαδή έχετε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις; Τι θα θέλατε να δείτε στα δυτικά της πόλης;

«Οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Θα ήθελα να δω ένα νέο ενιαίο παραλιακό μέτωπο. Να δω ενισχυμένο τον ΟΑΣΘ ή το διάδοχο σχήμα, να εξυπηρετεί τα δυτικά και γιατί  όχι και αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής με ένα μέσο σταθερής τροχιάς. Θα ήθελα να δω περισσότερο πράσινο και απόδοση των παλαιών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίας και τη μετατροπή τους σε πάρκα.  Θα ήθελα να δω μία μεγάλη θερμοκοιτίδα start ups επιχειρήσεων στα δυτικά να φιλοξενεί όλα τα «μυαλά» της Βόρειας Ελλάδας. Ολοκληρωμένοι κόμβοι και οδικοί άξονες – ήδη δρομολογούνται – και αξιοποίηση του φυσικού κάλλους με ενίσχυση του τουρισμού. Θα ήθελα παρεμβάσεις στον αστικό ιστό στην κατεύθυνση πιο λειτουργικών και αισθητικά όμορφων γειτονιών».

-Γιατί με τον Τζιτζικώστα;

«Είναι η μόνη επιλογή για την Περιφέρεια. Γιατί έχει αποδείξει με την επιμονή του και την προσήλωσή του ότι αγαπά τον τόπο και μάχεται για αυτόν. Δεν είναι περαστικός, ούτε απών από κάθε εξέλιξη. Έχει το πρόγραμμα, τη βούληση και τη θέληση. Μένει με την ψήφο των πολιτών να διαμορφωθεί μια νέα ομάδα δίπλα του. Προσωπικά πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε με αυτούς που γνωρίζουν και μπορούν».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Loading