“Ο κόσμος κατηγοριοποίησε τον Τσίπρα ως ψεύτη”

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσαλικίδη
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν φοβάται απολύτως τίποτα σε ένα απευθείας ντιμπέιτ με τον κ. Τσίπρα», δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Politik ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος μάλιστα τόνισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να έχει εντολή να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, χωρίς να την κρατάει κανένας πίσω».

propoli

Πώς αποτιμάτε την τουρκική επιθετικότητα και τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου; Η κυβέρνηση χειρίστηκε την κατάσταση με τον τρόπο που έπρεπε;

«Εδώ και μήνες η Τουρκία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της. Θυμίζω ότι η ΑΟΖ της Κύπρου, ως κράτους-μέλους της ΕΕ, είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι και από την ΕΕ εκπέμπεται το μήνυμα ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και, ότι εφόσον συνεχιστούν, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό το έχει πει εδώ και πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σαφή τρόπο και χωρίς να υποδαυλίζει το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που πρέπει να υπάρχει στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Από την άλλη, όμως, παρά την ανάγκη για ενότητα και αποφασιστικότητα, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τη δραματοποίηση της κατάστασης, όπως το έκανε ο κ. Τσίπρας, διακόπτοντας την περιοδεία του και κάνοντας ένα ΚΥΣΕΑ μια μέρα πριν του Αγίου Πνεύματος. Δείγμα της δραματοποίησης της κατάστασης, δε, είναι και το ότι οι Κύπριοι επέδειξαν πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία».

-Γιατί δεν πάει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα απευθείας ντιμπέιτ με τον κ. Τσίπρα; Έχει κάτι να φοβηθεί;

«Απολύτως τίποτα. Σας θυμίζω τι έλεγε πριν από μερικά χρόνια ο κ. Τσίπρας. «Η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας» μας έλεγε τότε ο σημερινός πρωθυπουργός. Μονά-ζυγά δικά του ο κ. Τσίπρας θέλει να τα κάνει, προφανώς, όπως τον βολεύουν. Δεν έχει καταλάβει τι έχει συντελεστεί στη χώρα από τις 26 Μαΐου και μετά. Εμφανίζεται αλαζόνας, έστω και με κομμένα τα φτερά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φανατίσει και να πολώσει. Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η ΝΔ θα μιλά σταθερά. Ό,τι και να σκαρφίζεται ο απερχόμενος κ. Τσίπρας για το μέλλον όλων των Ελλήνων και γι’ αυτά που πραγματικά αφορούν τους πολίτες».

-Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός ή θα χρειαστείτε στην επόμενη Βουλή και ευρύτερες συγκλίσεις;

«Εμείς έχουμε ζητήσει από τους πολίτες η ΝΔ να βγει από την κάλπη όσο πιο δυνατή γίνεται. Και αυτό δεν είναι απλώς σχήμα λόγου. Οι εκλογές γίνονται μέσα στο κατακαλόκαιρο, άρα πρέπει οι πολίτες πρωτίστως να έρθουν και να ψηφίσουν. Πρέπει να σκεφτούν ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει: ο κ. Τσίπρας που τους γέμισε ψέματα ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που «μετράει» τις υποσχέσεις του και δεσμεύεται μόνο για όσα μπορεί να εφαρμόσει; Το σύνθημα «ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα» για το οποίο μιλάει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι προσχηματικό. Για να έχουμε ξανά ισχυρή ανάπτυξη, θα πρέπει να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση. Άρα, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να έχει εντολή να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις χωρίς να την κρατάει κανένας πίσω. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε συγκλίσεις και με άλλα κόμματα, για μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. για τον εκλογικό νόμο, το Σύνταγμα ή την παιδεία».

«Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ δεν… πιάνουν»

-Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κάνει κριτική ότι έχετε ένα οικονομικό πρόγραμμα που δεν βγαίνει, όπως το παρουσιάζετε, εξ ου και έχετε ορισμένα «κρυφά χαρτιά». Πώς απαντάτε;

«Σας το είπα και πριν. Μιλούσαν και πριν τις ευρωεκλογές για επταήμερο εργασίας, για απολύσεις στο Δημόσιο, για μια λαίλαπα που θα έρθει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και δεν τους άκουσε κανείς! Ο κόσμος έχει προχωρήσει, γιατί έχει κατηγοριοποιήσει τον κ. Τσίπρα ως κατά σύστημα ψεύτη, οπότε τα fake news που ξεδιάντροπα διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνουν. Μιλά μόνος του και θεωρεί ότι κάνει και εντύπωση.

Για να μην αποφύγω, όμως, την ερώτηση, η ΝΔ είναι ίσως το μόνο κόμμα αντιπολίτευσης, ιστορικά, που έχει επεξεργαστεί τόσο εκτενώς το πρόγραμμά του. Είναι ίσως το μόνο κόμμα αντιπολίτευσης που τάζει λιγότερα και από την ίδια την εν ενεργεία κυβέρνηση, η οποία, μην ξεχνιόμαστε, έταξε τα πάντα στους πάντες πριν από τις ευρωεκλογές, με εκείνη την αξέχαστη φιέστα του κ. Τσίπρα στο Ζάππειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά γι’ αυτά που ενδιαφέρουν τους Έλληνες: λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη ασφάλεια στις γειτονιές. Ο κ. Τσίπρας τι λέει γι’ αυτά; Η απάντηση είναι απλή: τίποτα. Γι’ αυτό και προσπαθεί να δαιμονοποιήσει το πρόγραμμα της ΝΔ. Ποιος, ο άνθρωπος, του οποίου την ωρίμανση πληρώσαμε με ένα τρίτο Μνημόνιο, μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα υπερταμείο, ένα νέο φορολογικό που ξετίναξε τη μεσαία τάξη και με τον νόμο Κατρούγκαλου».

«Δεν έχω μακρά πολιτική διαδρομή, αλλά έχω πολλά ένσημα»

-Κάνατε προ ημερών την πρεμιέρα σας στον Βόρειο Τομέα με μια μεγάλη εκδήλωση στην Κηφισιά. Γιατί θα πρέπει ένας πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ να «σταυρώσει» τον Νίκο Ρωμανό;

«Σε αυτή την εκδήλωση που αναφέρετε, στην οποία μίλησα από καρδιάς στους παλιούς και καινούριους φίλους που ήρθαν να με ακούσουν, ήθελα να πω ένα πράγμα: είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχω μακρά πολιτική διαδρομή, αλλά έχω πολλά ένσημα. Ξέρω πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία, ξέρω ποιες αγωνίες έχει ένας νοικοκύρης, ο οποίος πασχίζει να βγάλει τον μήνα. Οι πολίτες στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών ξέρουν πως μπορούν να μου μιλήσουν ευθέως και το ίδιο ευθέως θα τους μιλήσω κι εγώ. Με ειλικρίνεια και εντιμότητα, όπως, νομίζω κάνω σε όλη τη μέχρι στιγμής πολιτική μου διαδρομή. Δεν λέω μεγάλα λόγια και ξέρω πώς είναι να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί και να κοιμάσαι αργά το βράδυ, για να τα προλάβεις όλα και να είσαι συνεπής απέναντι στο κράτος, στους προμηθευτές και στους πελάτες σου. Με αυτά τα εφόδια, λοιπόν, ζητώ τη στήριξη των πολιτών και μιλάω γι’ αυτά που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στην προμετωπίδα: τη μεσαία τάξη που διαλύθηκε από τους φόρους, την παραγωγική Ελλάδα, τους νέους που πρέπει να βρουν δουλειά, αλλά και αυτούς που είναι στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν και για τις γειτονιές μας που πρέπει να είναι ασφαλείς, για τις οικογένειές μας».

-Τι σημαίνει, όμως, «ανανέωση στην πράξη», όπως λέτε; Δεν το έχουμε ξανακούσει αυτό;

«Έχετε δίκιο, πολλοί μιλάνε για το νέο. Εγώ θέλω η ορμή του νέου να συνοδεύεται από την ουσία. Όποιος με στηρίξει, λοιπόν, να ξέρει ότι στηρίζει έναν νέο άνθρωπο που δεν θέλει να μπει στη Βουλή απλώς ως νέος, αλλά για να κάνει δουλειά. Επίσης, δεν θεωρώ ότι το να είναι κανείς νέος σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοβελιστούν οι παλαιότεροι. Τουναντίον, χρειάζεται μια ισορροπία, γιατί από τους παλιότερους, τους εμπειρότερους έχουμε να μάθουμε πολλά. Αλλά, αν δείτε και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, είναι ανανεωμένα κατά 72%, ενώ 6 στους 10 υποψηφίους βάζουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα. Σε αυτούς ανήκω κι εγώ. Και ζητώ τον πρώτο σταυρό των πολιτών του Βορείου Τομέα για να είμαι ένας έντιμος και μαχητικός εκπρόσωπός τους στο εθνικό Κοινοβούλιο».


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Politik” την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Loading