INTIME

Αγγελόπουλος: «Πρωτάκουστη η επιστολή Βίτσα στον Guardian»

Στην κατάσταση που επικρατεί με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στα ελληνικά νησιά, αναφέρθηκε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο δήμαρχος της Σάμου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την υποψηφιότητα που έθεσε για την Ευρωβουλή, ο Μ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι «η ατζέντα είναι αρχικά η εμπειρία μου στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα από το πόστο του δημάρχου της Σάμου. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια εμπειρία καθημερινή, επαφή και γνώση αλλά και δυνατότητα υποβολής προτάσεων και λύσεων. Δεύτερον είναι η ανταγωνιστικότητα, γιατί τα νησιά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά, πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες. Δεν μπορούμε να υπονομεύουμε μόνοι μας την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας, με παρεμβάσεις τύπου ΦΠΑ. Τρίτον είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει μια μεταστροφή της Ευρώπης σήμερα που μπορεί και είναι καιρός, η τοπική αυτοδιοίκηση να μετέχει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, με ανθρώπους που γνωρίζουν τα πράγματα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η ατζέντα για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, προσδιορίζεται από την ανάγκη να υπάρχει εκπροσώπηση σε επίπεδο γνώσης καθημερινώς του προβλήματος αυτού. Είναι διαφορετικά να το βλέπεις μέσω των χρηματοδοτήσεων απλώς και μόνο, και διαφορετικά να το βλέπεις ως προς το τι λύση μπορείς να δώσεις».

«Σε ένα hot-spot 850 θέσεων στοιβάζονται σήμερα 3.700 άτομα»

Ακόμα όμως, ο Μ. Αγγελόπουλος, περιέγραψε και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, τονίζοντας πως «σε ένα hot-spot το οποίο έχει 850 θέσεις, στοιβάζονται σήμερα 3.700 άτομα, και συν 1.300 που είναι απ’ έξω σύνολο 5.000. Επίσης πρέπει να πω οπωσδήποτε ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έφερε μπροστά το θέμα της εκδίκασης, της προσφυγής των πέντε δήμων και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για το θέμα της σύνδεσης του προσφυγικού ζητήματος με το ΦΠΑ.

Ένα πραγματικό έγκλημα διαπράχθηκε. Δηλαδή λέει η υπουργική απόφαση ότι: “αν έχετε παραπάνω αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τις θέσεις που προβλέπονται στο hot-spot, τότε δικαιούστε να διατηρείτε μειωμένους του συντελεστές ΦΠΑ στα 5 νησιά”. Όχι μόνο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τσακίζεται, διαλύεται και μεταφέρεται σε μεταφορικό μέσο, με σκοπό τα δημόσια έσοδα όσα και αν είναι αυτά, αλλά παραβιάζεται και η αρχή της νησιωτικότητας, η αρχή της προστασίας των δικαιωμάτων των νησιωτών κλπ».

Ακόμα, όμως, κατηγόρησε και τον αρμόδιο υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα. «Η επιστολή του κυρίου Βίτσα, είναι επακόλουθο μιας αρθρογραφίας σε άλλο επίπεδο, στον Guardian, στην αγγλική εφημερίδα, που λέει ότι η Σάμος είναι η νέα Μόρια. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτή η δήλωση υπουργού, που έχει δημοσιογραφικό περιεχόμενο, ο υπουργός όμως δεν είναι δημοσιογράφος, είναι ο αρμόδιος να φτάνει σε λύσεις, να περιγράφει λίγο πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος με μαύρα χρώματα το νησί της Σάμου που ζει σε επίπεδο 73% του ΑΕΠ της από τον τουρισμό. Αυτά είναι εντελώς πρωτάκουστα».

Loading