Βέμπερ:«Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την προστάτευση του κράτους δικαίου»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ισχυρότερα εργαλεία για να προστατεύσει το κράτος δικαίου και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, δήλωσε σήμερα ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τη Ρουμανία η οποία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

propoli

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επικρίνει τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που προωθεί το κυβερνών κόμμα της Ρουμανίας, οι Σοσιαλδημοκράτες, από το 2017 που ανέλαβαν την εξουσία επισημαίνοντας ότι ανατρέπουν δεκαετίες δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και αποδυναμώνουν την ικανότητα της χώρας να καταπολεμά τη διαφθορά.

«Η μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία μου θα επιμείνει στην αρχή του κράτους δικαίου. Θα παρουσιάσω έναν δεσμευτικό μηχανισμό για το κράτος δικαίου για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Βέμπερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι πολίτες επιθυμούν να ζουν σε κοινωνίες που υπάρχει μάχη κατά της διαφθοράς»

«Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη επιθυμούν να ζουν σε μια χώρα και μια κοινωνία όπου η μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα, όπου η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι ξεκάθαρη και όπου διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν ομάδες που θέλουν να είναι υπεράνω του νόμου»

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, ο κεντρώος Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος επικρίνει τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης: «Εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικές ομάδες οι επικεφαλής των οποίων θέλουν να είναι υπεράνω του νόμου, που δεν τους αρέσει όταν οι θεσμοί θεμελιώδεις για το κράτος δικαίου ερευνούν και φέρνουν στο φως διεφθαρμένες ενέργειες και την κλοπή δημόσιου χρήματος».

«Δεν με ικανοποιούν τα όσα συμβαίνουν στη Ρουμανία»

«Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τα όσα συμβαίνουν στη Ρουμανία», επεσήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος σε νέους Ευρωπαίους στη διάρκεια συζήτησης στο Σίμπιου χθες Τετάρτη. «Ούτε κι εγώ», απάντησε ο Γιοχάνις.

Loading