Μάλτα: Υπό κράτηση και δεύτερο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας

Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, η Μάλτα έθεσε υπό κράτηση και δεύτερο πλοίο το οποίο διασώζει μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, περιοχή στην οποία τα ναυάγια έχουν στοιχίσει τις τελευταίες ημέρες τη ζωή σε 200 και πλέον ανθρώπους.

propoli

Το σκάφος που κρατήθηκε αυτή τη φορά είναι το Sea Watch 3, το οποίο διαχειρίζεται η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea Watch. Τα μέλη του πληρώματος, ζήτησαν να αποπλεύσουν από λιμάνι της Μάλτας όταν ολοκληρώθηκε η συντήρηση, ωστόσο η λιμενική αρχή, αρνήθηκε να δώσει άδεια όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Sea Watch, αν και οι λιμενικές αρχές του νησιού τόνισαν ότι το μόνο που εξετάζεται είναι το καθεστώς του πλοίου.

Κρατήθηκε και το Lifeline

Να σημειωθεί ότι μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ένα άλλο σκάφος ανθρωπιστικής οργάνωσης και βοήθειας το Lifetime κρατήθηκε από τις αρχές της Μάλτας, η οποία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια άνοιξε το λιμάνι της σε μεγάλο αριθμό μεταναστών, περίπου 230, όταν η Ιταλία αρνήθηκε να προσφέρει καταφύγιο.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση στην οποία μετέχει και ακροδεξιά Λέγκα, αρνήθηκε να ανοίξει τα λιμάνια της για πλοία φιλανθρωπικών οργανώσεων, που μεταφέρουν μετανάστες.

Ο καπετάνιος του Lifeline παρακολούθησε σήμερα την ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου της Μάλτας, κατά την οποία ο εισαγγελέας δήλωσε πως το πλοίο δεν είναι καταχωρισμένο όπως πρέπει, ενώ οι οργανώσεις που το εκμεταλλεύονται τόνισε πως δεν έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

«Δημιουργούν τις συνθήκες για να καταστήσουν αδύνατο να επιχειρούν στη θάλασσα μη κυβερνητικές οργανώσεις» δήλωσε η Τζόρτζια Λινάρντι της Sea Watch. «Με αυτό το φόντο, άνθρωποι πεθαίνουν και κανένας δεν φαίνεται να νοιάζεται» πρόσθεσε.

Loading