Σουηδία: Σεξ χωρίς συγκατάθεση είναι βιασμός…

Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε σήμερα έναν νέο νόμο που αναφέρει ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση είναι βιασμός ακόμη και όταν δεν υπάρχουν απειλές ή άσκηση βίας.

propoli

Ο νέος νόμος που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, υπογραμμίζει ότι ένα πρόσωπο θα πρέπει να έχει σαφή συγκατάθεση, λεκτική ή φυσική από τον άνθρωπο με τον οποίο σκοπεύει να συνευρεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό οι εισαγγελείς δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ότι υπήρξε βία ή ότι το θύμα περιήλθε σε ευάλωτη θέση, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα του βιασμού.

Οι ακτιβιστές χαιρέτησαν τις αλλαγές στο νόμο, αλλά οι επικριτές αναφέρουν ότι δεν θα αυξηθεί τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων για βιασμό.

Η νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο με 257 ψήφους υπέρ και 38 κατά, η Σουηδία έγινε η τρίτη χώρα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, όπου το σεξ χωρίς συγκατάθεση θεωρείται βιασμός.

Τι λέει ο νέος νόμος;

Λέει ότι η έλλειψη συγκατάθεσης είναι αρκετή για να αποτελέσει έγκλημα. Είναι «βασισμένος στο προφανές: ότι το σεξ θα πρέπει να αποφασίζεται από κοινού» δήλωσε η κυβέρνηση.

Το εγκεκριμένο κείμενο δηλώνει ότι η παθητικότητα επίσης δεν αποτελεί ένδειξη συμφωνίας για σεξ.

«Εάν ένα άτομο θέλει να έχει σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιο άλλο που θέλει να μείνει ανενεργό ή στέλνει διφορούμενα μηνύματα ως προς αυτό, τότε θα πρέπει να μάθει οπωσδήποτε εάν το άλλο πρόσωπο είναι πρόθυμο» αναφέρει εκτός των άλλων το κείμενο.

Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, οι εισαγγελείς έπρεπε να αποδείξουν ότι ο δράστης χρησιμοποίησε τη βία ή ότι εκμεταλλεύτηκε μια ευάλωτη κατάσταση, όπως η επήρεια αλκοολ, προκειμένου να προχωρήσει σε βιασμό.

Ο νόμος πλέον, εισάγει δύο νέα αδικήματα, με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα τέσσερα έτη.  «Η καταδίκη της αμέλειας επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ένα από τα δύο άτομα δεν συμμετείχε στην πράξη οικειοθελώς» τονίζει η κυβέρνηση.

Πηγή: BBC

Loading