INTIME

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ φαίνεται να έχει φτάσει «ταβάνι»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Από μία κλωστή κρέμεται η συνέχιση κι επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

Την ώρα που τα φώτα στρέφονται στη νέα συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη με την παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η σκοπιανή κυβέρνηση μοιάζει να έχει πετύχει “ταβάνι” ως προς τις υποχωρήσεις τις οποίες μπορεί να κάνει, κυρίως ως προς τη συνταγματική μεταρρύθμιση, προκειμένου να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές.

Εγώ θέλω, αλλά δυσκολεύομαι να πείσω την αντιπολίτευση του Γκρούεφσκι και να κερδίσω το δημοψήφισμα”, φέρεται να είπε, όπως πληροφορείται το www.politik.gr, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση και στην ελληνική πλευρά για την εξεύρεση λύσης λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν θα συναινέσει αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι συνταγματικές αλλαγές, στην Ουάσιγκτον σχεδιάζουν να βάλουν μπρος τη φόρμουλα την οποία έχουμε περιγράψει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ μας.

Αυτή συμπυκνώνεται στην παραχώρηση στην ΠΓΔΜ καθεστώτος παρατηρητή για μια χρονική περίοδο δύο χρόνων μέσα στα οποία ευελπιστείται πως η βόρεια γείτονας θα έχει κατορθώσει να περάσει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αξιολογείται και η επανεμφάνιση του επιμελώς κρυβόμενου Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη απόρριψε με έντονους τόνους τις προτεινόμενες λύσεις.

Ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται όλο και πιο πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστεί να κληθεί να ψηφίσει μια πρόταση η οποία θα περιέχει τη λέξη “Μακεδονία” και γι’ αυτό δεν θα ριψοκινδυνεύσουν οι “κόκκινες γραμμές” του.

Διαψεύδουν εκλογές

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου αποκλείει κατηγορηματικώς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με αφορμή δημοσιεύματα που αναρωτιούνταν γιατί ο πρωθυπουργός δεν τις απόρριψε την Τετάρτη στη Βουλή, όπως έχει πράξει προηγούμενες φορές.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και οι καλοθελητές θα διαψευστούν για ακόμα μία φορά”, μας αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή.

Loading