Το Μεξικό ζητά βοήθεια από τον ΟΗΕ για «περίεργες» εξαφανίσεις πολιτών

Έκκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, απηύθυναν μαζικά ομάδες ακτιβιστών στο Μεξικό, σχετικά με τις μαζικές εξαφανίσεις πολιτών στην βορειοανατολική πολιτεία της Ταμαουλίπας.

propoli

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο ΟΗΕ και η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, τουλάχιστον 21 άνθρωποι φέρονται να αγνοούνται από την πόλη Νουέβο Λαρέδο που βρίσκεται στην συγκεκριμένη πολιτεία, ήδη από τον μήνα Φερβουάριο, όταν συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, σχολιάζοντας το ζήτημα ανέφερε ότι «πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους καταγγέλλεται ότι συνελήφθησαν αυθαίρετα και εξαφανίστηκαν την ώρα που απλώς ασχολούνταν με την καθημερινότητά τους», προσθέτοντας παράλληλα ότι «είναι ιδιαιτέρως τρομακτικό το γεγονός ότι πέντε από τα θύματα είναι ανήλικοι, με τρία εξ αυτών να είναι 14 ετών. Τα εγκλήματα αυτά, που διαπράχθηκαν σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε μία μόνο περιοχή, είναι εξωφρενικά».

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές ανεβάζουν των αριθμό των εξαφανισμένων κάνοντας λόγο για συνολικά 40 άτομα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της χώρας δεσμεύτηκε ότι θα λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει τη βία και να εντοπίσει όσους έχουν εξαφανιστεί, ζητώντας παράλληλα την βοήθεια του ΟΗΕ για χορήγηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τα στοιχεία που επικαλείται.

Σημειώνεται ότι πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή εξαφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2006 όταν η μεξικανική κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα που μαστίζει την χώρα.

Loading